InstagramFacebookYoutube
Zaujímavosti

8 vecí, ktoré musíte vedieť, keď sa chcete dať na chudnutie

8. 1. 2023
8 vecí, ktoré musíte vedieť, keď sa chcete dať na chudnutie
Ak sa chcete pustiť do procesu chudnutia a chcete umenšiť objem svojho brucha, potom sa uistite, že do celého procesu vstúpite so správnym prístupom. K nemu vám pomôže aj nasledujúcich osem vecí, ktoré pred chudnutím musíte vedieť. Poukázala na ne Emily Shifferová.

Robenie skracovačiek vás nezbaví tuku na bruchu

Skracovačky sú skvelým cvikom pre budovanie silného brucha, ale ich nekončené precvičovanie vám nepomôže spáliť tuk v oblasti brucha. Namiesto toho by ste sa mali zamerať na komplexný prístup k cvičeniu (posilňovanie celého tela, kardiovaskulárny tréning) a zvýšiť svoju fyzickú aktivitu vo všeobecnosti (napr. častejšie sa prechádzať).

Zamerajte sa na manažovanie krvného cukru

Pozdvihnutá hladina inzulínu, ktorá môže byť výsledkom diéty bohatej na sacharidy a chudobnej na bielkoviny a vlákninu, podporuje viac ukladania tuku v okolí brucha. Zvýšenie príjmu bielkovín a vlákniny a uprednostňovanie komplexných sacharidov pred jednoduchými je najlepším spôsobom, ako si v tomto smere pomôcť.

Článok pokračuje pod reklamou


Jedzte dostatok vlákniny

Konzumácia jedál bohatých na vlákninu je dôležité pre naše celkové zdravie a často je chýbajúcim prvom v procese chudnutia. Vláknina nás na dlhšie zasýti, podporí trávenie a kontroluje hladinu krvného cukru, čo všetko s chudnutím pomôže. Jedzte preto veľa ovocia, zeleniny, strukovín, orechov, semien, celozrnných produktov.

Nadmerný príjem alkoholu je spojený s väčším obvodom pásu

Alkoholické nápoje môžu zvýšiť obsah tukov v okolí brucha alebo skomplikujú ich odbúravanie, ak ich prijímate v nadmernom množstve. Alkohol sa tiež často kombinuje s kalorickými jedlami a po jeho konzumácii strácate mieru v tom, čo zjete.

Kvalitne sa vyspite

Ak nespávate dostatočne dlho, ohrozujete tým svoje zdravie viac, ako si myslíte. Pre celkové zdravie i chudnutie je dôležité, aby ste spávali aspoň sedem hodín za noc. Ak nespíte dostatočne dlho, rozhodia sa hormóny kontrolujúce chuť do jedla a túžime po jedlách, ktoré obsahujú veľa cukru a tuku.

K priberaniu môže prispieť aj stres

Často idú stres a zápaly ruka v ruke. Keď máte vysokú hladinu stresu, zvyšuje to hladinu kortizolu. Ten zase zvyšuje vašu chuť do jedla. Tým, že sa naučíte zvládať stres, si pomôžete vo viacerých oblastiach života, vrátane výberu jedál a nápojov.

Rozložte si príjem bielkovín

Bielkoviny potrebujete prijímať každý deň a to nie len na raňajky a obed. Treba ich rozložiť tak, aby ste ich prijímali počas celého dňa, najlepšie s každým jedlom. Bielkoviny pomáhajú udržať krvný cukor stabilný a nasýtia vás, vďaka čomu sa zníži riziko prejedania. Nemusia pochádzať len zo živočíšnych zdrojov. Nájdete ich aj v orechoch, semenách, tofu, tempeh, strukoviných a podobne.

Pite dostatok vody

Voda je základom pre naše zdravie, no pre niektorých ľudí môže byť výzvou piť ju v dostatočnej miere. Cieľom by malo byť vypiť aspoň 2 litre vody denne. Ak jej nepijete dostatočne veľa, môžete to kompenzovať jedením väčšieho množstva jedál. A tie, na rozdiel od vody, obsahujú kalórie.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist