InstagramFacebookYoutube
Zaujímavosti

Len 2 minúty chôdze po jedle majú pre vás veľký význam

30. 4. 2023
Len 2 minúty chôdze po jedle majú pre vás veľký význam
Možno máte prediabetes alebo cukrovku, prípadne viete, že cukrovka bola v histórii vašej rodiny zaznamenaná, alebo vám doktor povedal, že máte riziko vyššieho krvného cukru. Bez ohľadu na konkrétny dôvod, zníženie hladiny krvného cukru je dôležité. Vedci pritom prišli na zaujímavý spôsob, ako ho dosiahnuť.

Popri zdravej vybalansovanej strave, manažovaní stresu a vyhýbaním sa zlozvykom ako je fajčenie, má význam pre znižovanie hladiny krvného cukru pravidelný pohyb. Vedci zistili, že postačí aj krátky pohyb s nízkou intenzitou, ktorý dokáže krvný cukor znížiť celkom výrazne.

Podľa štúdie, ktorá bola zverejnená v roku 2022 v žurnále Športová medicína, stačí len dve až päť minút chôdze hneď po jedle na to, aby ste znížili riziko cukrovky druhého typu prispením ku kontrole hladiny krvného cukru.

Článok pokračuje pod reklamou


Metaanalýza sa zamerala na sedem rôznych výskumov, ktoré skúmali, ako prerušenie dlhých období sedenia buď staním, alebo chodením, vplýva na hladinu krvného cukru a inzulínu. Väčšina ich účastníkov nemala diagnotikovanú cukrovku alebo prediabetes.

Vedci po zhromaždení údajov zistili, že len dvoj- až päťminútová pauza po každej pol hodine sedenia vyplnená státím alebo prechádzaním sa pomohla znížiť hladinu krvného cukru. A hoci prínosné bolo aj samotné státie, chôdza vplývala na krvný cukor významnejšie a dokonca mala vplyv aj na inzulín. Chôdza tiež zvyšovala a znižovala hladinu cukru v krvi viac pozvoľna.

„Cvičenie, špecificky kardiovaskulárne cvičenie, vyťahuje cukor u krvi rôznymi cestami a spôsobuje, že bunky sú citlivejšie na príjem cukru. Takže, chôdza alebo cvičenie dokážu pomôcť so znižovaním krvného cukru po jedle,“ skonštatovala doktorka Amy Goodsonova pre Eat This, Not That!.

Podľa odborníčky môže mať kardiovaskulárne cvičenie dlho trvajúci účinok, takže budú bunky senzitívnejšie na príjem cukru dokonca 24 až 48 hodín po docvičení.

Pre ľudí je však pozitívne to, že potrebujete veľa času ani veľa úsilia na to, aby ste si pomohli lepšie kontrolovať hladinu cukru v krvi. Stačí sa dve minúty po jedle prejsť a robiť si krátke pravidelné prestávky od sedenia.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist