InstagramFacebookYoutube
Kulturistika

Tréning legendy (52. časť) – Rich Gaspari a hrudník s tricepsmi

7. 6. 2023

Rich Gaspari patrí medzi najväčšie legendy kulturistiky aj napriek tomu, že nikdy nevyhrali Olympiu. A hoci jeho silnou stránkou boli najmä nohy, pozrieme sa teraz aj na jeho tréning hrudníka s tricepsmi, ktorý sprevádzalo aj precvičovanie brucha.

Gaspari si vybojoval deväť profesionálnych titulov, vrátane titulu na Arnold Classic v roku 1989, najmä vďaka skvelému rozvoju spodnej časti tela. A hoci vždy zápasil s objemami na vršku tela, nemal sa ani tam za čo hanbiť, najmä, ak išlo o hrudník.

Americký kulturista využíval pri tréningu partií hornej časti tela zvyčajne pyramídový systém, pri ktorom začínal s ľahšou váhou a vyššími počtami opakovaní a kým váha následne rástla, opakovania klesali.

Článok pokračuje pod reklamou


V tomto tréningu to tiež platilo. Najskôr venoval pozornosť hlavnej partii – hrudníku. Ten precvičil štyrmi overenými cvikmi – tlakmi na šikmej lavici, rozpažovaním na šikmej lavici, tlakmi na rovnej lavici a kľukmi na bradlách. Každý týždeň pritom využívať buď veľkú činku, alebo jednoručky.

A hoci tricepsy už precvičil aj kľukmi na bradlách, v ktorých zachádzal do zlyhania, venoval im potom ešte zvlášť tri cviky – stláčania hornej kladky, francúzske tlaky a extenzie jednoručky za hlavou.

Ako posledné prišlo precvičovanie brucha, pri ktorom opäť využíval klasiku – skracovačky a dvíhanie kolien vo vise.

Pokiaľ ide o počty sérií, bývali tri až štyri u každého cviku. Prestávky medzi nimi boli rôzne – v prípade hrudníka 90-sekundové, v prípade tricepsov a brucha zhruba len 30-sekundové.

Rich Gaspari - hrudník, tricepsy, brucho
Cvik Série Opakovania
Tlaky na šikmej lavici* 4 12, 10, 8, 15
Rozpažovanie na šikmej lavici 3 10-12
Tlaky na rovnej lavici* 3 6-8
Kľuky na bradlách 4 do zlyhania
Tricepsové stláčanie kladky 4 12, 10, 8, 6
Extenzie v ľahu 4 15, 12, 10, 8
Extenzie jednoručky za hlavou 3 10-12
Skracovačky 3 20-25
Dvíhanie kolien vo vise 3 20-25
* - každý týždeň striedať použitie veľkej činky a jednoručiek



Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist