InstagramFacebookYoutube
Výživa

Je päť jedál denne kľúčovom k chudému telu?

24. októbra 2023
Je päť jedál denne kľúčovom k chudému telu?
Je skutočne nevyhnutné jesť päť jedál denne, aby ste schudli alebo zostali štíhli? Takejto otázke čelil odborník Brad Schoenfeld, ktorý pre FitnessRx poukázal na dôvody, prečo sú menšie a častejšie pokrmy pre vás naozaj lepšie.

„Nevyhnutné“ by mohlo byť trochu silné slovo, ale z hľadiska telesnej kompozície je určite prínosné, ak konzumujete menšie jedla častejšie počas dňa. Skúsenosti a vedecké štúdie dokumentujú, že ľudia prijímajúci päť jedál denne sú chudší ako tí, čo jedia len tri.

Schoenfeld poukazuje na to, že ak idete bez jedla viac ako pár hodín, vaše telo sa prepína do módu prežitia, súčasťou ktorého je zníženie výdaja energie v pokojovom stave. Telo si spomalí metabolizmus, aby si v sebe uchovalo viac energie. Čím dlhšie je obdobie medzi jedlami, tým väčší vplyv to má.

Článok pokračuje pod reklamou


Ďalším faktorom je hladina inzulínu, ktorú negatívne ovplyvňuje nižšia frekvencia jedál. Vedie to k jeho výrazným nárastom, čo podporuje ukladanie tukov, vedie k únave a k rastu chute do jedla. Nakoniec toho zjete viac, ako keby ste jedli častejšie. Ide o začarovaný kruh, ktorý vedie k priberaniu.

Svoje zohráva aj hormón grelín, ktorý sa začne vyplavovať pri absencii jedla v žalúdku. To je pre vás zlá správa, pretože stimuluje apetít a obmedzuje využívanie tukových zásob ako zdroj energie.

„Častejšie jedlá tieto negatívne vplyvy neutralizujú. Krvný cukor je lepšie regulovaný a, pretože je tam takmer konštantný tok potravy do žalúdka, potlačený je aj vplyv grelínu na hlad, čím sa znižuje nutkanie na prejedanie sa,“ poznamenal expert.

Vyššia frekvencia jedál tiež pomáha zachovávať v tele svaly. V období, keď chudneme, obmedzujeme príjem kalórií. Telo preto častejšia siaha na svaly, aby z nich získalo energiu. Zvýšením frekvencie jedál tento rozklad svalových vlákien obmedzujeme.

Niekedy je náročné jesť častejšie, no Schoenfeld poukazuje na dve stratégie, ktoré vám to môžu uľahčiť. Jednou je príprava niekoľkých jedál dopredu, ich uskladnenie a následne len zohriatie pred konzumáciou. Druhou je suplementácia práškovou náhradou jedál, ktorá je nutrične vyvážená a jej príprava je len otázkou chvíle. Existuj aj alternatívy vo forme tyčiniek.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist