InstagramFacebookYoutube
Zaujímavosti

Chcete sa stať vegánom? Tieto veci vám nikto dopredu neprezradí

18. 2. 2024
Chcete sa stať vegánom? Tieto veci vám nikto dopredu neprezradí
Vegánstvo si získava nových prívržencov často tým, že sľubuje viac energie, lepšie zdravie a chudnutie. S týmto spôsobom stravovania však prichádza aj sedem vecí, o ktorých sa tak často nehovorí. O čo ide?

Vegánom sa stane človek, ktorý vo svojej strave vylúčil nielen mäso, ale aj všetky živočíšne produkty, ako sú vajcia, mliečne výrobky či dokonca včelí med. Na začiatku nie je ľahké zvyknúť si na vegánstvo, ak ste tieto pokrmy celý život jedávali. Niektoré veci vás môžu zaskočiť. Buďte pripravení aj na toto:

Rýchle raňajky budú komplikovanejšie – ak ste zvyknutí na rýchle raňajky, pri vegánstve to v praxi nebude také ľahké. Takmer všetky typické raňajkové jedlá, ktorých príprava je bleskurýchla, sú živočíšneho pôvodu – vajcia, jogurty, syry, šunky. Potom je tu ovsená kaša, ktorá je výnimkou. Zachrániť vás môžu aj domáce smoothies. Problém však nastane vtedy, ak sa budete snažiť nájsť alternatívu s nižším obsahom cukrov v obchodoch alebo stravovacích zariadeniach. Ak sa teda nestihnete naraňajkovať doma, majte pripravené v zálohe napríklad zmes orechov a semien či kvalitnú vegánsku proteínovú tyčinku. Dobrý môže byť aj banán, ktorý vás však až tak nenasýti.

Článok pokračuje pod reklamou


Doplnky výživy budú potrebné – keďže je dôležité získavať dostatočné množstvo bielkovín a pri rastlinnej strave to nebude najľahšie, zistíte, že sa budete do veľkej miery spoliehať na doplnok výživy, ako je konopný proteín, hráškový proteín, sójový proteín či ryžový proteín. Zároveň budete potenciálne potrebovať získavať zo suplementov vitamín B12, vitamín D, omega-3 mastné kyseliny, vápnik a železo. Hodiť sa môžu aj probiotiká.

Spočiatku budete mimoriadne nafúknutí – mnoho ľudí počas prvých pár týždňov registruje, že sa im nafúkne brucho. Znepokojujúce je to najmä pre tých, čo si tento štýl stravovania vyberajú aj s cieľom upraviť svoju hmotnosť. Nevzdávajte to však. Spôsobuje to zvýšený príjem vlákniny, ktorý je prínosný a na ktorý si telo zvykne.

Budete jesť viac – vyradenie mäsa a živočíšnych produktov zo stravy spôsobí aj to, že budete spočiatku bojovať s hladom. Rastlinné jedlá sa trávia rýchlejšie, a tak budete skôr znova jesť. K nasýteniu vám pomôže, ak budete prijímať o trochu viac tukov.

Nemali by ste sa do toho vrhnúť po hlave – vaše črevné baktérie boli dlhý čas zvyknuté na váš starý spôsob stravovania, a tak by bolo fajn, ak by ste ich zoznamovali s novým druhom stravovania postupne. Problém môže urobiť dramatické zvýšenie príjmu vlákniny. Zo psychologického hľadiska vám zase môže pomôcť, ak budete vyraďovať živočíšne produkty postupne – napríklad najskôr mäso, potom mliečne produkty, mlieko a nakoniec vajcia. Tiež by ste si mali dopredu ujasniť, čo jesť, aby ste naplnili svoje potreby a neohrozili zdravie.

Ukáže sa vaše senzitivita na jedlá – pri vegánstve je takmer nemožné jesť menej ako 50-percentný podiel sacharidov, najmä, ak chcete zvýšiť príjem rastlinných bielkovín. Môžete tým zistiť, na aké jedlá ste senzitívni. Môžu to byť spracované sacharidy, ako pečivo, rôzne druhy zeleniny alebo iné zdroje, ktoré spôsobia, že vám bude nevoľno, že vás potrápi bolesť brucha, hlavy alebo plynatosť.

Naučíte sa toho veľa o výžive – pri tomto prechode zabudnete na všetko, čo ste o výžive vedeli, a budete sa musieť naučiť novým štandardom. O rastlinnej strave tak zistíte veľa vecí, ktoré vám možno neprišli ani na um. Budete stimulovaní získavať nové informácie o jedlách a dokonca zrejme aj zlepšíte svoj vzťah k sacharidom. Uvedomíte si, že tie z ovocia, zeleniny či obilnín sú zdravé. Budete ich jedávať častejšie a možno aj preto budete cítiť viac energie počas cvičenia.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist