InstagramFacebookYoutube
Tréning

Akým tréningom spálite najviac kalórií? Prečo?

26. 2. 2024
Akým tréningom spálite najviac kalórií? Prečo?
Ak chcete schudnúť nadbytočné kilogramy, musíte si v prvom rade dať do poriadku výživu. Každému je však zrejmé, že aby bolo chudnutie efektívnejšie, musí sa doň zapojiť aj väčšia fyzická aktivita. Nie každá je však rovnako efektívna.

Aby ste nestrácali čas cvičením, ktoré chudnutiu príliš neprospieva, mali by ste sa venovať hlavne nasledujúcim druhom tréningov, ktoré v globále pália najviac kalórií:

Chôdza do schodov – aj bežnou chôdzou môžete podporiť chudnutie a má svoje miesto v životnom štýle človeka, no chôdzou do schodov pridáte jednoduchej činnosti intenzitu, vďaka ktorej by priemerná osoba mohla spáliť okolo 220 kalórií za 30 minút.

Článok pokračuje pod reklamou


Beh – beh je jednou z prvých volieb, pokiaľ ide o tréningy zamerané na chudnutie. V miernej intenzite ním viete spáliť cez 300 kalórií za 30 minút. Výdaj energie zvýšite behaním vo väčšej rýchlosti alebo natiahnutím trvania behu.

Cyklistika – rekreačné bicyklovanie nebude páliť veľa kalórií, no ak to skúsite s cyklistikou v rýchlosti 25-30 km/h, môžete počas polhodiny spáliť 400 až 500 kalórií.

Skákanie cez švihadlo – mnoho ľudí si to neuvedomuje, ale ide o vysoko intenzívne cvičenie, pri ktorom dokáže priemerná osoba spáliť aj takmer 400 kalórií za pol hodinu.

Plávanie – ponúka tréning celého tela, ktorý je aj náročný na energiu. Preto 70-kilogramový plavec spáli viac ako 370 kalórií za 30 minút plávania v miernom tempe.

Crossfit – tréningový štýl, ktorý v sebe spája posilňovaním s intenzívnym aeróbnym cvičením vedie k výraznému pálenie tukov, ktoré sa nedá špecificky kvantifikovať, pretože sa v ňom spája široká škále rôznych cvičení.

Vysoko intenzívny intervalový tréning (HIIT) – ani pri HIIT nie je ľahké odhadnúť kalorický výdaj, no jedno je jasné – kalórie páli pri prepočte na čas veľmi efektívne a bonusom je vyšší výdaj energie aj niekoľko hodín po docvičení.

Najlepšie sú šprinty. Prečo?

Aj z uvedenej skupiny môžeme nájsť činnosti, ktoré sú úplne tie najefektívnejšie. Absolútnym kráľom je behanie vo vysokej intenzite, ako sú napríklad šprinty. Vynaložia si totiž veľa okamžitej energie a zároveň budú kalórie spaľovať aj po skončení tréningovej jednotky. A tá typicky nebýva ani extra dlhá.

Pri šprintoch absolvujeme len krátke intervaly behania v mimoriadne vysokej intenzite, ktorým venujeme maximum síl, ktoré v nás sú. To si vyžaduje veľké množstvo energie. Zvýšený tep srdca si vyžiada viac kyslíka prepraveného do svalov, vďaka čomu telo opäť páli viac kalórií. Rýchlo sa pritom vyčerpajú glykogénové zásoby.

A spomínaný bonus v podobe pálenia kalórií po docvičení? Môže zaň zvýšenie spotreby kyslíka, ktoré trvá aj niekoľko hodín po vysoko intenzívnej záťaži, aby sa z nej dokázali svaly zotaviť a z tela vyplavili odpadné látky.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist