InstagramFacebookYoutube
Zaujímavosti

Pil energetické nápoje každý deň. Čo sa stalo?

10. 3. 2024
Pil energetické nápoje každý deň. Čo sa stalo?
Jeden osobný tréner a nadšený kávičkár sa rozhodol vyskúšať na vlastnom tele efekt pravidelného príjmu energetických nápojov. A následne sa o to podelil s verejnosťou.

Jeff Whittington pre magazín The Healthy popísal, čo pozoroval, keď na týždeň zmenil svoju rutinu. Očakávania nemal veľké a vedel, že to bude boj. Ako nakoniec jeho experiment dopadol?

Nárast energie

Energetické nápoje sľubujú nárast energie a to je aj to, čo Whittington pri ich príjme spozoroval. Odôvodnil to vysokým obsahom kofeínu, ktorý blokuje adenozín spôsobujúci únavu. Energetické nápoje ho obsahujú 111 až 200 mg na dávku, kým typická šálka kávy okolo 90 mg.

Článok pokračuje pod reklamou


Whittington priznal, že prostredníctvom kávy prijíma kofeínu veľa, pravidelne aj viac, ako je odporúčaná horná hranica 400 mg denne. Nahradenie rannej kávy energetickým nápojom mu dodalo dávku energie, na akú už bol zvyknutý. Nespozoroval však, že by sa mu energia zvýšila viac ako bežne pri silnej šálke kávy. Ani pri tréningoch nezažil veľký rozdiel.

Strmhlavý pád

Pri pohľade na zloženie energetických nápojov mal najviac obáv z obsahu cukru. Bola to pre neho veľká zmena najmä preto, že sa rafinovaný cukor snaží normálne obmedzovať na minimum. Jedna populárna značka ho pritom v jednej dávke obsahovala až 54 gramov.

„Sám som zažil významný náraz a pád energie niekoľko hodín po konzumácii, pričom s tým prišli aj intenzívne chute na sladké,“ poznamenal.

Problémom okrem dramatického poklesu energie a nutkaniu jesť sladké je aj to, že nadmerná konzumácia jednoduchých cukrov vedie k ukladaniu vo forme tukových zásob. Jeden energetický nápoj pritom môže naplniť celé denné odporúčane množstvo cukru.

Ani alternatívy cukru však nie sú vždy výhrou – umelým sladidlám sa preto Whittingon vyhýbal. Skúsil však alternatívu v podobe prírodného sladidla stévie. Produkt, ktorý ju obsahoval, mu poskytol rovnakú dávku energie bez energetického pádu, k akému viedli produkty s cukrom.

Nemrznutá zmes namiesto moču

Whittington spozoroval, že jeho moč nemal pri každodennom využívaní energetických nápojov typicky žltú farbu. Skôr mala nádych žiarivej farby, akú poznáme zo zvýrazňovačov. Zistil, že za to môže hlavne riboflavín (vitamín B2).

A záverečné zhrnutie?

„Konzumácie energetických nápojov mi nedodala viac vnímaných prínosov ako moja štandardná šálka kávy a pre vysoký obsah cukru som sa cítil len horšie. Určite som sa nestal hviezdnym športovcom ani nezvýšil svoju produktivitu o úroveň vyššie,“ poznamenal Whittington.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist