InstagramFacebookYoutube
Zdravie

Saunovanie: Aké prínosy a riziká má sauna pre vaše zdravie?

5. 4. 2024
Saunovanie: Aké prínosy a riziká má sauna pre vaše zdravie?
Sauna môže byť relaxujúci spôsob, ako ukončiť svoj rušný deň alebo pracovný týždeň. Spájajú sa s ňou aj prínosy pre vaše zdravie, no aj pri nej však musíte byť na pozore. Aj pri saunovaní totiž existujú riziká.

Sauny sa využívajú stáročia na podporu zdravia. Postupne sa rozšírili po celom svete aj preto, že len malá vyhriata miestnosť poskytla formu relaxácie, ktorú si užívalo čoraz viac ľudí. Magazín Iron Man priniesol prínosy a riziká, ktoré sa s ňou spájajú.

Prínosy sauny

Detoxikácia - toxíny v tele môžu mať negatívny vplyv na regeneráciu a hoci za ich odstraňovanie sú zodpovedné pečeň a obličky, sauna tiež dokáže pomôcť. Toxíny jednoducho zo seba vypotíte. Zároveň stimuluje produkciu glutatiónu, ktorý pomáha škodliviny v tele neutralizovať.

Článok pokračuje pod reklamou


Podpora srdcovocievneho zdravia - srdcovocievne zdravie je dôležité pre športovcov i bežných ľudí. Počas saunovania sa zvyšuje srdcový tep, pretože sa telo snaží ochladiť. Zvyšuje sa prúdenie krvi, cievy sa rozširujú. Tým sa posilňuje srdce. Vedci zistili, že ľudia, ktorí sa venovali saune aspoň 4-krát do týždňa, mali nižšie riziko úmrtia následkom srdcovocievnej choroby či mŕtvice.

Redukcia bolesti a zápalov - sauna sa dá využívať ako nástroj na tlmenie bolestí chrbta a iných chronických bolestí spôsobených artritídou či fibromyalgiou, pretože sa zlepšuje zásobovanie krvi do svalov, ktoré sa uvoľňujú. Teplo tiež znižuje zápaly a napätie v svaloch a kĺboch, zvyšuje vyplavovanie endorfínov.

Podpora regenerácie - telo vyplavuje endorfíny, ktoré minimalizujú bolesť a urýchľujú zotavovanie. K tomu vedie aj zlepšovanie toku krvi, lepšieho okysličovania svalov a a ich lepšieho zásobovania živinami.

Relaxácia - sauna môže pomôcť ľuďom, ktorých trápi stres zo zamestnania, pretože napomáha k fyzickému i mentálnemu uvoľneniu.

Zlepšenie stavu pokožky - potením sa odstraňujú baktérie z pokožky a zbavujete sa častí odumretej pokožky, vďaka čomu bude vaša pokožka vyzerať mladšie a zdravšie. Sauna otvára póry, vďaka čomu pokožka lepšie absorbuje kozmetické produkty. Zvýšená produkcia kolagénu tiež vedie k pevnejšej a pružnejšej pokožke.

Posilnenie zdravia mozgu - sauna zlepšuje prietok krvi do mozgu, zlepšuje kognitívne funkcie a redukuje pokles mozgových funkcií u ľudí s demenciou ži Alzheimerom. Zlepšuje tiež kvalitu spánku, ktorá súvisí s dobrými kognitívnymi funkciami, pamäťou a náladou.

Zlepšenie pohyblivosti svalov - sauna uvoľňuje svaly a redukuje ich tuhosť, čo vedie k zlepšenej pružnosti a väčšiemu rozsahu pohybu.

Podpora chudnutia - sama o sebe nie je dostatočným nástrojom na spaľovanie tukov, ale môže k chudnutiu napomáhať tým, že zrýchľuje metabolizmus. Mnohí ľudia si myslia, že sa chudne aj potením, ale v tom prípade ide iba o stratu vody, nie tukov.

Riziká sauny

Dehydratácia - keďže saunovanie zahŕňa veľa potenia, dochádza k stratám vody a to môže viesť k dehydratácii. Aby ste tomu predišli, musíte piť v dostatočnej miere pred saunou aj po saune.

Redukcia produkcie spermií - štúdia z roku 2018 zistila, že existuje spojitosť medzi využívaním sauny a zníženou schopnosťou mužov oplodniť partnerku. Už dva 15-minútové pobyty v saune týždenne počas obdobia troch mesiacov znížili významne produkciu spermií.

Zvýšenie krvného tlaku - saunovanie môže zdvihnúť krvný tlak, takže ho treba konzultovať so svojím doktorom. Neodporúča sa ani striedanie sauny so studeným kúpeľom u ľudí s nízkym tlakom, pretože môže dôjsť k výrazným výkyvom tlaku.

Sauna sa neodporúča ľuďom s epilepsiou, astmou, srdcovocievnym ochorením, tehotným ženám, opitým alebo inak intoxikovaným ľuďom a ľuďom užívajúcim určité lieky.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist