InstagramFacebookYoutube
Výživa

Fakty o výžive, ktoré vás môžu prekvapiť

12. 4. 2024
Fakty o výžive, ktoré vás môžu prekvapiť
Aj rozumných ľudí môžu niektoré fakty týkajúce sa výživy zaskočiť. Konštatuje to Christian Thubaudeau z T Nation, ktorý poukázal na šesť skutočností vzbudzujúcich menšie či väčšie prekvapenie.

Vynechávanie raňajok nie je prerušovaná hladovka

Mnoho ľudí si myslí, že prerušovaná hladovka je jednoduchá a že stačí len vynechať raňajky. Ani populárny protokol 16-8, pri ktorom 16 hodín nejete a 8 hodín jete, nie je v skutočnosti prerušovanou hladovkou, ako si myslíte, pretože nie ste celých 16 hodín v stave hladovky. Ak chcete dodržiavať efektívne skutočnú prerušovanú hladovku, musíte nejesť celý deň a najesť sa až večer.

Ketóza nie je životný štýl

Mnoho ľudí skúša keto diétu a berie to za svoj životný štýl. Stav ketózy však predstavuje posledný záchranný mechanizmus tela v boji o prežitie, keď telo nemá dostatok energie. Telo v ketóze byť nechce. Preto nie je keto diéta vhodná na dlhodobé využívanie. Navyše, nedá sa počas nej efektívne budovať svaly ani silu.

Článok pokračuje pod reklamou


Ketóza a využívanie tuku nie je to isté

Tuk môžete využívať za zdroj energie aj bez toho, aby ste sa dostali do ketózy. A to môžete zjesť aj kilogram sacharidov denne. Problémom pri ketóze je, že pri nej na nedostatok energie začne doplácať váš mozog, pretože ten energiu získava len z glukózy. Preto nie je keto diéta z celkového pohľadu optimálnou formou chudnutia.

Nízkosacharidová diéta znamená vysoký kortizol

Keto diéta a iné diéty zamerané na nízky príjem sacharidov vedú k vyššej hladine kortizolu, hlavne pri odozve na tréning. Následkom toho sa vám ťažšie budujú nové svaly, spomaľuje sa metabolizmus a aj hladina testosterónu a estrogénu.

Nejde len o prijaté a vydané kalórie

Kalorický deficit je dôležitý pre chudnutie, ale nie je všetko len o príjme a výdaji energie. Niekto si môže myslieť, že nezáleží na výbere jedál, pokiaľ prijme menej kalórií ako ich vydá. Správny výber jedál je však dôležitý pre zdravie a blaho človeka. Nekvalitné jedlá môžu viesť nielen k ohrozeniu zdravia, ale aj k zlej nálade, podráždenosti či problémom so spánkom. A to vám chudnutie len komplikuje.

Sacharidy sú svojím spôsobom esenciálne

Niektorí ľudia si myslia, že sacharidy nie sú vo výžive potrebné, pretože si telo vie glukózu vytvoriť premenou niektorých aminokyselín či kyseliny mliečnej. Problémom však je, že na vytvorenie 160 gramov glukózy – denného odporúčaného množstva – by ste potrebovali premeniť 530 gramov bielkovín alebo viac. A to je extrémne množstvo. Preto je dôležité prijímať vo výžive aj sacharidy, hlavne, ak sa venujete tréningu.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist