InstagramFacebookYoutube
Tréning

Začínate s posilňovaním? Na týchto 10 vecí si dajte pozor

22. 4. 2024
Začínate s posilňovaním? Na týchto 10 vecí si dajte pozor
Keď začínate s posilňovaním, musíte mať na rozume niekoľko dôležitých vecí, aby ste z tréningu vyťažili maximum a riziko zranení znížili na minimum. Neponáhľajte sa s cvičením, ale snažte sa najskôr tieto veci pochopiť.

Sayan Ghosh zo Sportskeeda Health and Fitness poukázal na desať vecí, na ktoré si začiatočníci musia pri cvičení dať pozor:

Naučte sa správnu techniku – nič iné nemohlo prísť ako prvé. Správna technika cvičenie zaistí, že budete cvičiť efektívne a že obmedzíte riziko zranení. Keď si ju osvojíte hneď na začiatku, vyvarujete sa zlozvykom, ktoré sa vám neskôr môžu vypomstiť.

Článok pokračuje pod reklamou


Začnite s ľahkými váhami – spolu so spoznávaním cvikov prichádza aj objavovanie svojho potenciálu. Nemali by ste sa však do cvičenia pustiť zhurta. Začnite pozvoľna a s váhami, ktoré zvládnete cvičiť bez riskovania zranenia. Ľahšie váhy pomôžu telu zvyknúť si na trénovanie rýchlejšie.

Zahrievajte sa strategicky – nikdy nepodceňte dôležitosť zahrievania. Aj keď môžete vidieť niektorých skúsených cvičencov, že ho vynechávajú, berte si radšej príklad z tých, ktorí sa mu venujú. Zahrievanie pripraví svaly a telo na záťaž.

Dýchajte s precíznosťou – neprehliadnite ani dôležitosť dýchania. Keď zo seba vydávate silu pri koncentrickej fáze opakovania (tlačenie, priťahovanie, zdvihanie), vydýchnite. Keď sa uvoľňuje do počiatočnej pozície v excentrickej fáze opakovania, nadýchnite sa.

Doprajte si pestrosť – neprecvičujte len jednu partiu a stále tými ostanými cvikmi. Cvičte všetky telesné partie a cviky pravidelne obmieňajte, aby vaše telo napredovalo a vy nestrácali záujem o cvičenie pre jeho monotónnosť.

Postupne napredujte – ak chcete vidieť výsledky, musíte telo v každom tréningu podrobiť výzve. A keďže si telo vie na záťaž zvyknúť, musíte pravidelne zvyšovať váhy na činkách, znižovať oddych, zvyšovať počet tréningový objem a podobne. Skrátka, musíte záťaž postupne zvyšovať.

Buďte rozumní s oddychom – vyhraďte si dostatok času na oddych medzi sériami, typicky jednu až dve minúty. To umožní svalom získať energiu pre ďalšiu záťaž, čo udrží vašu výkonnosť hore.

Pite vodu – neriskujte dehydratáciu a pite veľa vody, aby ste neohrozili svoju výkonnosť a regeneráciu. Piť by ste mali aj počas cvičenia, nielen pred ním a po ňom.

Počúvajte svoje telo – ak vás trápi bolesť, ktorá prekračuje hranicu bežnej svalovej únavy, prestaňte s cvičením. Neignorujte signály, ktoré vám hovoria, že je niečo zlé, inak ohrozíte svoje dlhodobé ciele.

Nepodceňujte výživu – tréning nie je najdôležitejší pre budovanie svalov a spaľovanie tukov. Bez správnej výživy svoje ciele nedosiahnete. Telu musíte dopriať dostatok bielkovín na rast svalov a regeneráciu, energiu vám dodávajú kvalitné sacharidy a vyhýbať by ste sa nemali ani zdravým tukom.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist