InstagramFacebookYoutube
Výživa

Tri bežné nutričné chyby, ktoré obmedzujú pokrok

01. septembra 2015
Tri bežné nutričné chyby, ktoré obmedzujú pokrok
Pozrite sa bližšie na tri z najbežnejších chýb, ktorých sa ľudia dopúšťajú vo svojej diéte. Ak sa im vyvarujete, zabránite tomu, aby narušili vaše pokroky.

Je zaužívané tvrdenie, že vaše výsledky vo fitness sú z 20 % dané tréningom a z 80 % výživou. Nech sú tie percentá akékoľvek, platí, že výživa má na vaše výsledky veľký dopad. Nemôžete zlú diétu vykompenzovať cvičením.

Môžete mať aj tie najlepšie úmysly a disciplinovane ísť za svojimi cieľmi, no výrobcovia potravín robia rôzne veci, aby zmiatli spotrebiteľov a zvýšili svoje zisky. Preto potom ľudia robia aj chyby, o ktorých ani nevedia. Tu sú:

Článok pokračuje pod reklamou


1. Predpoklad, že nula kalórií je skutočne nula kalórií

Na obaloch potravín neraz môžete vidieť nápisy: „bez kalórií! nula kalórií, žiadne kalórie.“ Podstatné však je, že to nemusí byť vždy pravda. Výrobcovia totiž môžu uvádzať tieto formulky, ak produkt obsahuje menej ako 5 kalórií na jednu porciu. Ak je niečo označené ako bezkalorické a chutí to dobre, je šanca, že to bezkalorické nie je. Firmy to využívajú ako marketingový ťah. Ten vás môže vyjsť draho, ak sa spoliehate na počítanie kalórií a chcete schudnúť.

2. Zanedbanie detailného pohľadu na nutričné tabuľky

Pred nákupom každej potraviny by ste sa mali uistiť, že viete, čo kupujete. To neznamená spoľahnúť sa na to, čo je napísané veľkými písmenami na prednej časti obalu. Dôkladne si musíte preštudovať tabuľku s nutričnými hodnotami, prípadne zoznam ingrediencií, ktoré daný produkt obsahuje. Zistíte vďaka tomu, čo produkt obsahuje, koľko má kalórií, koľko zdravých či zlých tukov v ňom nájdete, koľko cukru a umelých látok sa skrýva za jeho chuťou a trvanlivosťou. Ide o jeden z najdôležitejších zvykov, ktoré si môžete vypestovať, ak je vašim cieľom zdravý životný štýl.

3. Varenie so zlým olejom

Zeleninové oleje sú najčastejšie používanými olejmi súčasnosti. Rozmýšľali ste však nad tým, ako sa zo zeleniny stal olej? Nejde o dobré oleje pre telo. Mali by ste uprednostňovať tie, ktoré tvorí príroda sama. Nie továrne. Na varenie by ste mali využívať oleje, ako kokosový, palmový či olivový. Vhodné sú aj živočíšne druhy tukov, ako maslo či bravčová masť.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist