InstagramFacebookYoutube
Výživa

4 výhody zmysluplného jedenia

08. septembra 2015
4 výhody zmysluplného jedenia
Pod pojmom zmysluplné jedenie rozumieme, keď človek konzumuje jedlo so zámerom a pozornosťou. Zámerom by malo byť to, aby doprial telu potrebné živiny a pozornosťou jeho vychutnávanie si. Zmysluplné jedenie nie je o obmedzovaní a nebudete pri ňom opúšťať stôl hladní.

Takýto spôsob jedenia má niekoľko výhod. Niektoré od neho by ste očakávali a niektoré si možno uvedomíte až teraz. Ak si ho však osvojíte, tak bude mať vaša výživa väčší zmysel a vy z toho budete čerpať napríklad nasledujúce prospešné účinky:

1. Začnete si jedenie viac užívať
Keď využijete čas na to, aby sa ste sa naozaj sústredili na každé sústo, začnete pozornejšie vnímať chuť a textúru jedál. Naučíte sa viac o jedlách, ktoré milujete a pokiaľ budete jesť niečo naozaj chutné, tak si to užijete dvojnásobne. Aj jedlo v menšej porcii sa môže jesť dlhšie a zasýti vás.

Článok pokračuje pod reklamou


2. Budete si voliť kvalitnejšie jedlá
Pri takomto stravovaní budete viac počúvať svoje telo a častejšie ho napĺňať jedlom bohatým na živiny ako keby ste jedli bez rozmýšľania. Nemusíte byť odkázaní len na ovocie a zeleninu, ale práve tieto jedlá majú výborné nutričné profily, textúry a skvelú chuť. Vaše telo i myseľ sa po nich budú cítiť lepšie. Nemusíte sa vzdávať ani sladkostí, Keď ich budete prijímať menej často, viac si ich oceníte a uistite sa, že si vyberiete len tú najlepšiu „odmenu“.

3. Ukončí to váš nezdravý vzťah k jedlu
V súčasnosti konzumujeme veľa jedál, ktoré by sme nemali. Napriek tomu ich však považujeme za normálne a vytvárame si nesprávny vzťah. Pri zmysluplnom jedení budete vedieť posúdiť, ktoré jedlo je pre vás dobré, ktoré lepšie a ktoré najlepšie. Budete sa vedieť lepšie rozhodnúť a nebudete cítiť vinu za vaše rozhodnutie. Nebudete sa prejedať a žiť len pre jedlo.

4. Budete lepšie vyzerať a lepšie sa cítiť
Ak sa naučíte k strave pristupovať s rozumom, je to základ toho, aby ste si vylepšili svoju postavu. Začnete chudnúť a budete vyzerať lepšie – postava i tvár. Tiež sa aj budete cítiť lepšie a budete mať viac energie. Viac urobíte aj pre svoje zdravie. Keď si na to zvyknete, uvidíte, že to nebude také ťažké.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist