InstagramFacebookYoutube
Výživa

Ako sa zastaviť a zjesť len jeden koláčik?

05. januára 2016
Ako sa zastaviť a zjesť len jeden koláčik?
Veľkou katastrofou často skončí veta: „Veď si dám len jeden.“ Či ide o koláčik, zákusok, čips alebo niečo iné, väčšina ľudí neskončí len pri jednom kuse. Sú však aj ľudia, ktorí túto výzvu pri snahe schudnúť dokážu zvládnuť.

Ak vás láka sladké pokušenie, môžete zareagovať dvoma spôsobmi, aby ste nezbehli z cesty vedúcej k štíhlejšiemu telu. Buď koláčik odmietnete úplne alebo naozaj skonzumujete len jeden kúsok. Niekto neriskuje, a tak volí možnosť číslo jedna. Niekto však predsa skúsi druhú alternatívu.

Niektorí ľudia zjedia jeden koláčik a naozaj dokážu prestať. Vychutnajú si ho a väčšiemu počtu odolajú. Je to tým, že majú viac sebadisciplíny? Možno. Ale aj vy sa môžete dostať zo šlamastiky a naučiť sa končiť naozaj už po jednom koláčiku. Ako na to?

Článok pokračuje pod reklamou


V prvom rade treba povedať, že ani tak nepôjde o zdôrazňovanie budovania sebadisciplíny, ale skôr inšpirácia na to, aby ste zmenili celý prístup k výžive. V jednoduchosti povedané – ak ju budete mať dostatočne vyváženú vašim potrebám, nebudete ani chcieť zjesť viac ako jeden koláčik. Žiadnemu veľkému lákaniu odolávať nebudete. Nebudete sa toľko trápiť.

Pokušenia nebudú viac pokušeniami, ak sa s nimi budete stretávať denne. Aj malá maškrta je pri chudnutí dôležitá, a veľa ľudí v diéte absolvuje raz týždenne deň, kedy jedia viac-menej čo chcú. Čo takto však namiesto týždenného čakania na tento „odmeňovací“ deň zaradiť takúto odmenu do každodenného jedálnička?

Ak si každý deň doprajete za odmenu malý kúsok koláča alebo nejakej sladkosti, budete na to zvyknutí, nebude vám vzácny, nebude vám chýbať a nebude pred vami stať taká veľká výzva, ak nabudúce niekto pred vás postaví tácku z koláčmi.

A to samozrejme nehovoríme konkrétne len o sladkom. Môže ísť aj o slané pokušenie. Musíte si všetko rozkalkulovať a zostaviť si jedálniček tak, aby vám nič nechýbalo. Aby ste naplnili svoje chute po sladkom i po slanom, a zároveň udržovali hranicu kalórií takú nízku, aby ste priebežne chudli. Potom už len kúsok tej sebadisciplíny a jedna sušienka premenená na celé balenie sušienok, bude minulosťou.

Ak pravidelne cvičíte, môžete tieto maškrty jesť po tréningu. Vo väčšine prípadov obsahujú jednoduché sacharidy, ktoré sa práve v období po cvičení efektívnejšie využijú. Jeden koláčik vám neuškodí. Vyberte si ten najlepší a vychutnajte si ho.

Ak ide o niečo, čo obľubujete, nemá zmysel sa toho nasilu strániť celkom úplne. Udržíte sa tak v lepšej nálade a bude nižšie riziko toho, že sa nárazovo niečoho prejete. Spomalíte svoj pokrok, budete sa z toho zle cítiť a zopakujete to isté niekoľkokrát dokola.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist