InstagramFacebookYoutube
Výživa

Podporte si imunitu týmito jedlami

29. marca 2016
Podporte si imunitu týmito jedlami
Už v minulosti mali niektoré jedlá nálepku „liečivé“. Aj my si plne uvedomujeme, že práve strava má veľký vplyv na kvalitu nášho života. Ak ho chcete prežiť s čo najlepšou imunitou, mali by ste si jedálniček obohatiť o nasledujúcich päť jedál.

1. CESNAK
Vysoký obsah alicínu robí z cesnaku prírodné antibiotikum. Látka, ktorá je neslávne známa svojím zápasoch, podporuje imunitný systém a má aj protinádorové vlastnosti. Cesnak obsahuje tiež antioxidanty, ktoré chránia telo pred voľnými radikálmi spôsobujúcimi chronické ochorenia.

2. FERMENTOVANÉ POTRAVINY
Väčšina imunitného systému človeka je sústredená v žalúdku, takže udržiavanie tráviaceho systému v dobrom stave je základom pre posilnenie celkového zdravia. Jedenie na probiotiká bohatých fermentovaných jedál vám pomôže vďaka zdravým baktériám bojovať proti tým, ktoré sú zle a spôsobujú zápaly. Ide o jedlá, ako sú miso, kimči, kyslá kapusta, prípadne jablčný ocot.

Článok pokračuje pod reklamou


3. HUBY ŠITAKE
Podľa jednej americkej štúdie každodenný príjem húb šitake vedie k posilneniu imunitného systému a zníženiu obsahu proteínov, ktoré spôsobujú zápaly. Vysoký obsah fosforu pomáha posilňovať imunitný systém stabilizovaným mikroflóry v žalúdku. Tieto huby už tisícročia používajú ako prírodný liek ľudia z niektorých ázijských krajín. Tí ich odporúčajú jesť surové a usušené.

4. SLADKÉ ZEMIAKY
Aj sladké zemiaky prospievajú imunitnému systému ľudí. Ide však skôr o vonkajšiu ochranu pred baktériami a vírusmi. Sladké zemiaky totiž patria medzi najlepšie zdroje beta-karoténu, ktorý sa mení na vitamín A. Ten posilňuje a uzdravuje pokožku, ktorá slúži ako prvotná ochrana pred nepriaznivými vplyvmi z okolia.

5. VČELÍ MED A MED MANUKA
Včelí med patrí medzi jedlá, ktoré majú antibiotické vlastnosti bez rizika rozvoja rezistentných baktérií. Horúci čaj s medom pomáha prechádzať a zmierňovať prejavy nádchy a kašľu už roky. Med Manuka z Nového Zélandu má oproti iným druhom medu aj vyššiu koncentráciu metylglyoxalu a dihydroxyacetónu, ktoré antibakteriálne vlastnosti ešte zosilňujú.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist