InstagramFacebookYoutube
Zdravie

Čo sa stane, ak nebudete meniť zubnú kefku pravidelne?

07. augusta 2019
Čo sa stane, ak nebudete meniť zubnú kefku pravidelne?
To, že vám dochádza zubná pasta, si uvedomíte ľahko a rýchlo kúpite ďalšiu. Pri zubnej kefke však situácia nie je rovnaká. Často na ňu zabúdate a meníte ju len vtedy, ak už je zodratá. Je však dôležité, aby ste ju menili pravidelnejšie.

Ak nebudete meniť zubnú kefku pravidelne každé tri mesiace, môže vás čakať nemilé prekvapenie v podobe dentálnych problémov. Dlhodobým užívaním totiž kefka stráca schopnosť optimálne odstraňovať povlak zo zubnej skloviny.

Starou kefkou navyše do úst pozývate staré baktérie. Ak výmenu kefky podceníte, v najhoršom prípade vás môže čakať zápal ďasien a dokonca, v extrémnych prípadoch, vypadnutie zubov.

Článok pokračuje pod reklamou


Problémom je nahromadený povlak na zuboch, ktorý nespôsobuje len zubné kazy, ale ak nie je odstránený z medzizubného priestoru a okolia ďasien, tak spôsobí aj podráždenie a zápal ďasien. Ak by ten zostal neliečený, mohol by viesť k vážnejším, vyššie uvedeným, následkom.

Dobrou správou však je, že na to, aby ste položili základ na tieto choroby, museli by ste kefku požívať dlhšie už v jej zlom stave, kedy sú jej vlákna očividne opotrebované. A práve vtedy veľa ľudí už pristúpi na kúpu novej zubnej kefky. Nedá sa totiž prehliadnuť, keď už je stará.

To však nie je zámienka k tomu, aby ste ju nekupovali skôr. Optimálne by ste mali zubnú kefku meniť raz za štvrťroka, čím docielite, že bude v dostatočne dobrom stave na to, aby zubný povlak odstraňovala efektívne a vy nebudete musieť pri čistení zubov vynakladať viac úsilia.

A čo choroby? Často je odporúčané, aby ste si kefku menili aj po chorobe, pretože sa na nej držia baktérie. Pravda je však taká, že sa nimi nevyhnutne nemusíte znova nakaziť. Baktérie totiž vydržia na kefke prinajhoršom tri dni, a vtedy máte po chorobe v tele ešte vybudovaný akýsi ochranný štít. Ak však chcete staviť na istotu, kefku si vymeňte aj vtedy.

Letný režim, pôvodne z : 06.05.2016.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist