InstagramFacebookYoutube
Tréning

Na čo sú lepšie jednoručky a na čo kettlebell?

09. mája 2016
Na čo sú lepšie jednoručky a na čo kettlebell?
V posilňovni nájdete dva druhy záťaže, ktoré môžete chytiť do jednej ruky. Veľkej činke robí spoločnosť jednoručná činka (jednoručka) a kettlebell (bulina). Ktoré náčinie z tejto dvojice je lepšie?

Na túto otázku sa nedá odpovedať len tak ľahko. Jednoručky i buliny majú svoje výhody a hodia sa pre odlišné druhy cvičení a situácií. Preto vám radšej napíšeme, na čo konkrétne je jedno aj druhé lepšie.

Na čo sú lepšie jednoručky?

1. Štandardné cviky - jednoručné činky sú lepšie pre štandardné cviky, ako sú tlaky, bicepsové zdvihy, tricepsové extenzie, výpady, drepy a podobne. Výhodou jednoručiek pri nich je, že sa ľahšie sústredíte na prevedenie cviku a kontrakciu svalov, pretože máte činku pevne v rukách a nezaoberáte sa jej vybalansovaním.

Článok pokračuje pod reklamou


2. Pre cvičenie začiatočníkov - pre tých, ktorí ešte len začínajú cvičiť, sú jednoručky lepšou voľbou ako buliny, práve pre spomínanú absenciu potreby balansovania záťaže a takisto lepšej vhodnosti pre základné cviky.

3. Budovanie svalov a sily - základné cviky s jednoručnými činkami vedú k lepším pokrokom pri budovaní svalstva a sily. Takisto v nich ľahšie silovo napredujete, pretože môžete efektívne využiť ťažšie záťaže. Takisto môžete zvyšovať váhu po menších váhach ako štandardne u bulín.

Na čo je lepší kettlebell?

1. Dynamické cviky - keď ide o explozívny tréning s dynamickými cvikmi, jednoručky ani len nemôžu konkurovať bulinám. Ak trénujete kvôli športu vyžadujúcemu výbušnosť, buliny budú pre vás odpoveďou. Využitie nájdu aj v tréningu vzpieračov, ktorým pomôžu pri nadhodoch či trhoch.

2. Spestrenie tréningu - kettlebell je výborným spôsobom, ako si udržať pestrosť tréningu, predovšetkým kardiovaskulárneho. Švihy výborné doplnia cviky, ako sú angličáky, poskoky znožmo, horolezec a podobne.

3. Posilnenie úchopu - držiak bulín je väčšinou širší ako os jednoručky, čo je už samo o sebe lepšie pre budovanie sily úchopu.

4. Vylepšenie funkčnej stability - buliny majú ťažisko inde ako jednoručky, a preto musíte pri ich cvičení viac vyrovnávať nestabilitu. Iné ťažisko má veľký vplyv aj pri pohyboch bulín, čím si zlepšujete všeobecnú stabilitu tela. Navyše, v bežnom živote prenášate väčšinou nevybalansované predmety, čím si vlastne pomáhate aj po funkčnej stránke.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist