InstagramFacebookYoutube
Kulturistika

Aká bola Olympia v minulom roku?

15. septembra 2016

Už o pár dní sa v americkom Las Vegas uskutoční 52. ročník prestížnej súťaže Mr. Olympia. Ako obhajca vystúpi na pódium Phil Heath, ktorý mal vlani cestu za piatym titulom uľahčenú. Ako vyzeral minulý ročník?

Od roku 1980 súťažili aj ženy o post najlepšej kulturistky sveta. Táto kategória však strácala v ostatných rokoch na popularite, a tak ju organizátori vlani zrušili. Súčasťou Olympia Weekend-u tak bolo len sedem súťažných kategórií.

Do súťaženia sa zapojili aj dvaja Slováci. V súťaži kulturistov do 212 libier, ktorú po štvrtýkrát po sebe vyhral James „Flex“ Lewis, súťažil Marián Čambal. Skončil na delenom 16. mieste. Medzi ženami sme mali zastúpenie v kategórii figure. Adela Ondrejovičová skončila na 14. mieste.

Článok pokračuje pod reklamou


Ochudobnenie neprišlo len v zozname disciplín, ale aj v zozname súťažiacich v najsledovanejšej kategórii. A to poriadne. V ostatných rokoch sme si zvykli na rivalitu Phila Heatha s Kai Greeneom. Druhý menovaný chcel obrať úradujúce šampióna o titul, ale nakoniec nedostal šancu vystúpiť na súťažné pódium. Nestihol totiž podpísať potrebný kontrakt s organizátormi.

„Sklamal fanúšikov. Už tak veľakrát podpísal plagáty a teraz nevie podpísať kontrakt? Ja sa budem zameriavať na pozitíva. Prišlo sem veľa ľudí, ktorí ukazujú podporu týmto športovcom. Každý z týchto chlapíkov, ktorí vyjdú na pódium, si zaslúži veľký rešpekt, pretože sa rozhodli a napísali svoje meno na bodkovanú čiaru, aby mohli súťažiť na najlepšej kulturistickej súťaži na svete,“ zareagoval na to Heath.

Tlačová konferencie inak nebola taká vášnivá ako v roku 2014, ale to zrejme najmä preto, že sa jej nezúčastnil Greene. Bez neho videl Heath konkurenciu v Dexterovi Jacksonovi, Brancovi Warrenovi, Shawnovi Rhodenovi a Dennisovi Wolfovi.

Semifinále ukázalo, že by to nemal mať šampión až také ľahké. Kým on sa neprezentoval vo svojej najlepšej forme, Rhoden ju mal životnú. Veľkú pozornosť lákal aj veterán Dexter Jackson. Rhoden nakoniec opúšťal pódium trochu sklamaný ako tretí v poradí, „The Blade“ skončil druhý a Heath ako prvý pretekár od roku 2002 získal päť titulov po sebe.

„Je to neskutočné. Štvrtý titul bolo ťažké získať, piaty si vyžiadalo každý kúsok energie,“ netajil sa šťastný Heath, ktorého v počte titulov zatieňujú už len legendárni Dorian Yates, Arnold Schwarzenegger, Lee Haney a Ronnie Coleman. V tomto roku bude útočiť za vyrovnaním Yatesovým zápisom.

PORADIE MR. OLYMPIA 2015:
1. Phil Heath, 2. Dexter Jackson, 3. Shawn Rhoden, 4. Dennis Wolf, 5. Mamdouh Elssbiay, 6. Branch Warren, 7. Roelly Winklaar, 8. William Bonac, 9. Victor Martinez, 10. Essa Obaid.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist