InstagramFacebookYoutube
Tréning

Šesť tréningových tipov pre priemerného vzpierača

12. decembra 2016
Šesť tréningových tipov pre priemerného vzpierača
Mnoho vzpieračov vníma svoje výkony v porovnaní s inými za slabé a v snahe vyrovnať sa im zabúdajú na dôležité veci. Väčšinou ide o priemerných vzpieračov, ktorí myslia krátkodobo.

Vy však musíte myslieť do budúcna a pristupovať k tréningu s rozumom. Prinášame vám šesť tréningových tipov, ktoré vám nakoniec pomôžu dostať sa zo zóny „priemerných“. Bude to však vyžadovať trpezlivosť.

1. Rešpektujte svoj rozpis, rešpektujte svoje telo
Vo všeobecnosti platí, že by nemal byť problém odcvičiť týždenne päť, šesť či aj sedem tréningov, pokiaľ sa však robia premyslene a zohľadňujú sa veci ako oddych, výživa, intenzita a regenerácia. Ak však musíte pracovať a ešte sa venovať vzpieraniu, aj štyri poctivé tréningy týždenne budú výzvou. Snažte sa tréningy pripojiť k svojmu životnému štýlu, ale nepreháňajte to. Myslite dlhodobo. Doprajte telu oddych, snažte sa dostatočne spať, znižovať stres a kvalitne stravovať.

Článok pokračuje pod reklamou


2. Pridajte do tréningu doplnkové cviky
Všetci vieme, že medzi hlavné cviky na rozvoj celého tela patria mŕtve ťahy, drepy, zhyby, tlaky, príťahy. To však neznamená, že okrem nich všetko ostatné odignorujete. Hlavne, ak už ste skúsený vzpierač, budete profitovať aj z doplnkových cvikov, ktoré si zaslúžia miesto vo vašom tréningu. K celkovej pripravenosti vám pomôže aj zaraďovanie cvikov, pri ktorých zaťažujete len jednu nohu či jednu ruku.

3. Netestuje už silu, začnite ju trénovať
Mnoho ľudí sa snaží často cvičiť na maximálnu kapacitu. Snažia sa tlačiť na pílu a zvyšovať váhu na činke, s ktorou urobia len jedno opakovanie. Problémom je, keď sa to preháňa a zabúda na skutočný silový tréning. Ten nezahŕňa len maximálky. Silu cvičíte aj sériami, ktorých opakovania sa pohybujú od troch do piatich. Z dlhodobého hľadiska sú vhodnejšie.

4. Trénujte pohyby, nie svaly
Vzpierač nie je kulturista. Kulturisti trénujú tak, aby maximalizovali svalový rast. Vaším prvoradým cieľom by malo maximalizovať silu. Preto je viac ako na svaly, vhodné koncentrovať sa na samotné pohyby. Nejdete drepmi cvičiť nohy, ale vytláčať hore váhu. Musíte dodržiavať také prevedenie, pri ktorom sa minimalizujete riziko zranenia a pri ktorom maximalizujete váhu, ktorú vytlačíte.

5. Naučte sa pokročilé techniky s nižšími percentami
Konvenčné vzpieranie je vec načasovania, rytmu a tempa. Na to, aby ste boli skutočným majstrom daného cviku, musíte zvládnuť aj pokročilé metódy vzpierania s nižšími váhami. Ide najmä o izotonické cvičenie, pri ktorom sa koncentrujete na veľmi pomalú negatívnu fázu i prestávku pred fázou pozitívnou.

6. Prestaňte využívať všetky tie pomôcky
Ak robíte vysoko objemový tvrdý tréning s veľkými váhami, môžete nosiť bandáže i opasok. Ak však idete robiť len všeobecný posilňovací tréning a nemáte zdravotné problémy, mali by ste zabudnúť na trhačky, bandáže či dokonca opasok a ďalšie pomôcky. Ak ich nepotrebujete, nevyužívajte ich. Ak ide o bezpečnosť a zdravie, áno. Ale zapamätajte si, že aj svaly, ktorými tieto pomôcky odľahčujú, potrebujú pravidelnú záťaž. Aj za cenu toho, že znížite využívané váhy. Z dlhodobého hľadiska sa to vyplatí.

zdroj: M&S


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist