InstagramFacebookYoutube
Zaujímavosti

Prečo nás ráno všetko bolí? Veda na to pozná odpoveď

29. januára 2017
Prečo nás ráno všetko bolí? Veda na to pozná odpoveď
Zaspávate a cítite sa dobre. Razom sa však zobudíte a ten pocit je preč. Z postele by vás nedostali ani žeriavom. Všetko vás bolí. Nie je to však tým, že ste spali v zlej pozícii alebo na zlom vankúši. Prečo nás ráno všetko bolí?

Vyšlo najavo, že naše telá potlačujú počas spánku zápaly, čo vedie k väčšej bolesti, keď sa zobudíme. Zápaly sa totiž opäť „zapnú“. Tvrdí to štúdia Manchesterskej univerzity, ktorá bola zverejnená v Žurnále experimentálne biológie zväzu amerických spoločenstiev.

Výskumníci testovali ľudské a myšie bunky so zápalovou chorobou reumatoidná artritída. Pacienti, ktorí ňou trpia, sú známi tým, že sa im symptómy počas dňa menia, pričom mnohí pociťujú po zobudení tuhosť v kĺboch. Britskí vedci tak chceli zistiť, aký vplyv na úroveň bolesti má náš cyrkadiánny rytmus.

Článok pokračuje pod reklamou


U myší zistili, že pokiaľ boli vystavené konštantnému svetlu, ich končatiny boli napuchnutejšie a v krvi bola registrovaná vyššia úroveň zápalu. V tme ukazovatele zápalu výrazne poklesli.

„V noci tieto ukazovatele klesajú, ale ráno po zobudení sa postupne opäť zvyšujú,“ povedala doktorka Julia Gibbsová pre Prevention s tým, že ak sa zvyšujú tieto ukazovatele, tak človek pociťuje aj väčšiu bolesť. „Ráno teda môžete očakávať viac zápalov v kĺboch a zvýšenú úroveň bolesti.“

Jeden špecifický proteín, kryptochróm, sa podieľa na biorytme človeka a ovplyvňuje aj zápaly. Gibbsová verí, že by jeho ďalším štúdiom mohli v budúcnosti dokázať predpovedať, v ktorý čas sú najúčinnejšie lieky proti zápalom alebo dokonca dokázať vytvoriť liečbu, ktorá by mierila na tento proteín za účelom redukcie zápasu.

Bežným ľuďom odporúča, že keďže už vieme, že cyrkadiánny rytmus ovplyvňuje bolesť, tak aby s ním spolupracovali a chodili spávať pravidelne v rovnaký čas. Ak udržíte čas zaspávania a budenie konštantný, budete mať zdravší biorytmus. Oplatí sa to najmä ľuďom, ktorých trápia bolesti kĺbov.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist