InstagramFacebookYoutube
Tréning

Osem spôsobov, ako liečiť boľavé svaly po tréningu

Autor: Peťo  /   13. februára 2017
Osem spôsobov, ako liečiť boľavé svaly po tréningu
Ak ste fanatikom do cvičenia a posilňujete skutočne tvrdo, viete, že odmenou za vašu drinu je aj bolesť svalov. Tejto odmeny by ste sa však pravdepodobne najradšej zriekli.

Nikto nemá rád bolesť svalov, ktoré vás obmedzuje pri každom pohybe. A hoci je nemožné pri serióznom posilňovaní sa jej zbaviť úplne, existujú aspoň spôsoby, ako ju minimalizovať a zľahčiť. Tu sú:

1. Nepretrénujte sa
Samozrejmosťou je, že ak chcete bolesti svalov zabrániť, nebudete ich trénovať za ich limity. Na jednu stranu je odporúčané cvičiť tvrdo, no musíte vedieť, kedy prekročíte hranicu a mierite za pretrénovaním. To nevedie len k bolestiam, ale aj k zhoršenej nálade, nespavosti, zápalom či únave.

Článok pokračuje pod reklamou


2. Zdriemnite si
Ak si zdriemnete len 20 až 30 minút, vaša energia sa dokáže výrazne zvýšiť a to zlepší aj vašu výkonnosť v posilňovni. Vedci zistili, že takýto spánok v priebehu dňa pomohol predĺžiť vytrvalosť svalov a zlepšiť ich regeneráciu. Nespite však dlhšie ako polhodinu.

3. Terapia teplom
terapia teplom neprospieva len kĺbom, ale aj svalom. Takmer okamžite pocítite úľavu, keď postihnuté miesto zahrejete. Cieľom tejto terapie je uvoľniť stihnuté svaly a priniesť úľavu od bolesti. Niekedy je však bolesť taká veľká, že je lepšou voľbou terapia chladom.

4. Správne sa obliekajte
Jeden britský výskum ukázal, že kompresné oblečenie je veľmi efektívne v urýchľovaní regenerácie svalov po tréningu. Tlak, ktorý toto oblečenie vyvíja, môže pomôcť najmä bežcom vyrovnávať sa s bolesťami nôh.

5. Prijmite potréningový nápoj
Na živiny bohatý potréningový nápoj toho dokáže veľa. Ak telu dodáte dostatok sacharidov a bielkovín, vaše svaly sa zotavia rýchlejšie, svalová bolesť bude o čosi menšia a rýchlejšie sa jej zbavíte.

6. Pite višňovú šťavu
Jedna štúdia prišla na to, že šťava z višní je efektívnejšia ako aspirín pri znižované zápalov a zároveň efektívne znižuje aj bolesť. Môžu za to antioxidanty, ktoré obsahuje. Napríklad, ak budete piť túto šťavu týždeň pred ťažkým pretekom v behu, vaše svaly vás nebudú toľko bolieť.

7. Doprajte si masáž
Masáž zlepšuje prietok krvi a zvyšuje relaxáciu, čo skracuje dobu potrebnú na zotavenie svalov. Vedci dokonca zistili, že svalovú bolesť znižuje až o 30 percent. Zmenšuje aj potenciálne opuchy. Boľavé svaly si môžete jemne pomasírovať aj niekoľkokrát denne.

8. Použite krém
V súčasnosti si môžete kúpiť mnoho druhov efektívnych krémov a olejov, ktoré poskytujú rýchlu úľavu pri bolesti svalov. Tieto produkty majú väčšinou chladivý účinok a podporujú prekrvovanie svalov. Nanášajte ich krúživými pohybmi a urobíte si zároveň aj menšiu masáž.

zdroj: Wodlounge


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist