InstagramFacebookYoutube
Tréning

Šesť špičkových cvikov, ktoré pravdepodobne nerobíte

23. februára 2017
Šesť špičkových cvikov, ktoré pravdepodobne nerobíte
Drepy, tlaky, príťahy sú základmi budovania svalovej hmoty. Existuje však aj niekoľko skvelých cvikov, ktoré nájdete v arzenáli bežného cvičenca len zriedka. Prinášame vám šesť z nich.

Pridaním cvikov, ktoré bežne nerobíte, do vášho tréningu spôsobí, že telo bude mať nové stimuly, s ktorými sa bude musieť vyrovnávať. To v ideálnom prípade povedie aj k lepším výsledkom. Tu je spomínaná šestka:

1. Jednoručné tlaky v stoji
Tlakmi s jednoručkou v stoji, ktoré vykonáte len jednou rukou, lepšie precítite ramená. Cvikom zasiahnete všetky tri hlavy, pričom dôraz bude kladený najmä na prednú a postrannú. Je to cvik vhodný na začiatok tréning, kedy budú ešte svieže stabilizačné svaly. Hodí sa však aj po predpažovaniach a upažovaniach, kedy sú ramená predvyčerpané. Samozrejme, vtedy využijete nižšiu hmotnosť.

Článok pokračuje pod reklamou


2. Hacken drepy s veľkou činkou
Týmto cvikom precvičíte primárne stehná a sedacia svaly, ale sekundárne aj chrbát. Je dobré zaradiť ho na začiatok tréningu a využiť veľké váhy v rozsahu šiestich až dvanástich opakovaní. Pomôcť si môžete s trhačkami, aby vás neobmedzovali problémy s úchopom.

3. Príťahy veľkej činky podhmatom
Príťahy veľkej činky v predklone sú populárnym cvikom, ale väčšinou sa vykonávajú nadhmatom. Pri využití podhmatu viac zaťažujú spodnú časť latissimov. Vzhľadom na to, že sa pri cviku zaťažujú kríže, odporúča sa využiť v úvodnej polovici tréningu. Optimálne so 6-12 opakovaniami.

4. Predpažovanie na šikmej lavici
Skvelým cvikom na prednú časť ramien je predpažovanie s veľkou činkou na šikmej lavici. Hodí sa na koniec tréningu po odcvičení ťažkých tlakov, a tak je zrejmé, že pri ňom využijete ľahšie váhy. Môžete robiť 12 až 15 opakovaní. Ak chcete svaly skutočne zničiť, robte opakovania pomaly. Dávajte pozor na to, aby ste činku nedvíhali príliš vysoko. V hornej polohe by mali byť ruky rovnobežné s podlahou, nanajvýš na úrovni očí.

5. Rozpažovanie na kladke jednou rukou
Či už budete tento cvik cvičiť na hornej alebo spodnej kladke, lepšie ním precítite prsné svaly, ako keby ste robili obojručnú alternatívu. Tento cvik môžete využiť na konci tréningu, kedy napumpujete svaly 15-20 opakovaniami v sérii.

6. Bicepsové zdvihy „drag curl“
Tento cvik spopularizoval Vince Gironda. Ide o kvázi bicepsové zdvihy, pri ktorých je osa veľkej činky neustále takmer v kontakte s telom. Činku tak vlastne ťaháte hore-dole po dráhe tela. Zaťažujete tým špecifickým spôsobom bicepsy, ktoré vďaka tomuto cviku porastú do výšky. Cvičiť ho môžete v ľubovoľnej časti tréningu.




Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist