InstagramFacebookYoutube
Tréning

Užitočné tréningové lekcie, ktoré nikdy nezostarnú

03. apríla 2017
Užitočné tréningové lekcie, ktoré nikdy nezostarnú
Existuje mnoho cvičencov, ktorí pri cvičení uprednostňujú zásady známe desaťročia. A nejdú na to zle. V repertoári cvikov sú často tie najefektívnejšie aj tie najstaršie. Príkladov v tomto smere by mohlo byť viac.

V tomto článku sa zameriame na lekcie, ktoré vám pomôžu tréningom vybudovať lepšiu a silnejšiu postavu. Sú to lekcie, ktoré sú známe už dlhé roky a časom nikdy nezostarnú. Sú totiž pravdivé a už v dávnejších časoch pomáhali budovať chlapom mohutné telá bez potreby rôznych moderných vylepšení či trebárs steroidov.

1. Ruky nepotrebujú veľkú pozornosť
Veľké ruky sú výsledkom všestranného tréningu. Cvičiť ich môžete aj individuálne, ale nepotrebujú až toľko pozornosti, ak máte zvyšok tréningového plánu poskladaný zo základných ťahových či tlakových cvikov. Čím väčšie telo vybudujete, tým väčšie budete mať aj ruky. Na to by ste sa mali koncentrovať, aby ste nevybudovali veľké ruky, ktoré by predbehovali rozvojom trup či spodnú časť tela.

Článok pokračuje pod reklamou


2. Slabé stránky majú prednosť pred silnými
Každý človek má od prírody silnejšie iné časti tela. Ak máte silné nohy a slabšie ruky, tak nedáva zmysel venovať veľa času nohám a zanedbávať tréning rúk len preto, že sa nohy cvičia ľahšie a ruky ťažšie. To vedie k zlým zvykom, ktoré neprinesú vybalansované telo. A vaším cieľom by malo byť, naopak, vybudovanie vybalansovaného tela, či už ide o silu alebo estetickú symetriu.

3. Zrkadlite svaly pre viac svalov a sily
Ak chcete vybudovať robustnú postavu v čo najrýchlejšom čase, musíte dbať na to, aby ste telo „zrkadlili“. Ako na to? Ak chcete mať veľké paže, musíte cvičiť bicepsy aj tricepsy. Ak chcete mať veľký vršok, musíte cvičiť aj nohy. A platí to, samozrejme aj naopak. Ak budete cvičiť stehná, porastú vám aj ruky a ďalšie partie.

4. Telo trénujte, neničte ho
Cieľom tréningu nie je prejsť určitým počtom cvikov ani nepreťažovať telo vysokou intenzitou či veľkým počtom cvikov a sérií. Ľudské telo nie je stroj a kto pristupuje do tréningov s takýmto myslením, je blázon. Už v roku 1905 na to poukázal Arthur Saxon. Keď budete pociťovať varovné signály preťaženie a únavy, nemali by ste ich ignorovať. Ak chcete robiť pokroky, musíte počúvať svoje telo.

5. Mozog je najsilnejším svalom človeka
Legendárny Eugene Sandow pred viac ako sto rokmi poukázal na to, aby sa pri budovaní tela nezabúdalo na mozog. To, čo mal na mysli, sa v súčasnosti označuje ako spojenie mysle a svalovej kontrakcie. Jednoducho sa musíte koncentrovať na vykonávaný cvik, cítiť natiahnutia svalu i jeho kontrakciu. Vďaka tomu sval stimulujete lepšie.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist