InstagramFacebookYoutube
Zdravie

Teplo alebo chlad, čo sa viac hodí pre bolesti chrbta, hlavy či svalov?

14. apríla 2017
Teplo alebo chlad, čo sa viac hodí pre bolesti chrbta, hlavy či svalov?
Natiahli ste si počas posledného tréningu sval a neviete, či vám viac pomôže teplo alebo chlad? Už viac nemusíte hádať. Prinášame vám návod, s ktorým budete už vedieť, na aký druh bolesti sa hodí teplo a na aký chlad.

Nie len medzi bežnými ľuďmi sa často vedie dilema, či na postihnuté miesto aplikovať teplo alebo chlad. Oba spôsoby utešovania bolesti totiž fungujú, no v rôznych oblastiach odlišne. Takisto rozhoduje čas poranenia.

Ak je poranenie nové, ide o akútnu bolesť, zápal alebo opuch, hodí sa viac chlad. Pri chronických problémoch a staršom zranení je lepšie teplo, ktoré pomáha reštartovať proces hojenia. A teraz poďme na jednotlivé bolesti.

Článok pokračuje pod reklamou


Bolesti, u ktorých vyhráva ľad

Ak ste si podvrtli členok, najlepšie urobíte, ak naň umiestnite vrecko s ľadom. Platí to aj u iných čerstvých poranení kĺbov, ako aj u natiahnutí svalov a mäkkých tkanív. Takisto, ak máte čerstvý opuch, pomôže vám chlad. Môžete ho využívať až do zhruba 48 hodín od zranenia. Platí to aj o bolesti krížov. Ak máte stuhnutý krk, viac ako teplo vám pomôže chlad, po ktorého aplikácii sa budete cítiť lepšie veľmi rýchlo.

Bolesti, u ktorých vyhráva teplo

Ak ste si natiahli sval, spočiatku vám pomôže vyššie spomenutý ľad. Väčšinou však natiahnutie potrebuje dlhší čas na zotavenie a po dvoch dňoch je už užitočnejšie teplo. Podobne to funguje aj pri bolestiach krížov.

Teplo je aj priateľom žien, ktorých trápia menštruačné kŕče. Vyššia teplota pomáha uvoľniť svaly, ktorých napätie spôsobuje bolesť. Takisto zastavuje produkciu hormónu, ktorý stimuluje kontrakcie tohto svalstva.

Teplo veľmi dobre pomáha aj pri artritíde, pretože upokojuje svaly, väzivá i kĺby, no pomáha tiež zvýšiť cirkuláciu krvi.

Bolesti, u ktorých pomôže oboje

Máme tu aj tretiu skupinu, v ktorej je užitočné teplo i chlad viac-menej rovnako. Pri bolestiach hlavy pomáha chlad výrazne znižovať bolesť, kým teplo pomáha uvoľniť napätie hlavy a krku, ktoré tiež vedú k redukcii bolesti.

Ak vás postihnú hemeroidy, ktoré sú v podstate len opuchnutými a zapálenými žilami, tak vám pomôže chlad, ktorým ich dostanete pod kontrolu. Následne pomôže aj upokojujúci teplý kúpeľ. Následne po vysušení môžete aplikovať účinný krém.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist