InstagramFacebookYoutube
Výživa

Päť jedál, ktoré sú skutočne návykové

06. marca 2018
Päť jedál, ktoré sú skutočne návykové
Poznáte to, idete si dať len jeden kúsok sušienky a nakoniec ich zjete tucet. Chcete sa strániť hranoliek, ale nakoniec neodoláte. Nie je to jednoduché. Nie je, pretože ide o skutočne návykové jedlá.

Nasledujúcich päť jedál u ľudí spôsobuje podobnú závislosť ako drogy. Väčšinou za to môže vysoký obsah cukrov, ale aj obsah sodíka či nezdravých tukov.

1. Sušienky
Sušienky obsahujú veľa cukrov a tukov. A práve táto kombinácia si vás dokáže získať a to nie v pozitívnom zmysle slova. Vysoko spracované jedlá, ako sú aj cookies, vykazujú podobnosti s drogami. Už preto viete, prečo im počas sledovania televízie tak ťažko odolávate.

Článok pokračuje pod reklamou


2. Pizza
Zjesť bez následkov jednu sušienku je ťažké, ale skúste zjesť len jeden plátok pizze. Tá, rovnako ako chipsy, stimuluje hormóny potešenia, ktoré spôsobia, že si telo žiada viac a viac. Prítomná soľ zase podporuje sama o sebe chuť do jedla, čo vedie k prejedaniu. Pizza obsahuje aj cukry a tuky.

3. Sladké cukríky
Výskumy dokázali, že jedlá s vysokým obsahom cukrov stimulujú mozog podobne ako drogy. Cukríky sú obľúbené a návykové. Ich väčším problémom však je, že zvyšujú závislosť tela na cukroch. Keď ich budete prijímať menej, ako si telo zvykne, pocítite to. Budú viesť aj k problémom s energiou, narušenie spánku či priberaniu.

4. Hranolky
Hranolky, či už z bielych alebo sladkých zemiakov, sú jedlom, ktorého príjem sa ťažko obmedzuje. Neustále vám chutia viac a viac. Je preto lepšie ich nejesť vôbec, ako si dať len trochu. Potom totiž nastúpia do akcie chúťky, ktoré sa ťažko kontrolujú.

5. Karamelová zmrzlina
Zmrzlina obsahuje veľa tukov, ale aj cukru a dokonca sodíka. Telo si zvykne na príjem vysokého množstva cukru, a tak, keď ho prijímate menej, pýta si viac. Nahraďte zmrzlinu mliečnym kokteilom s nízkym obsahom cukru a uistite sa, že obsahuje dostatok bielkovín a zdravých tukov.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist