InstagramFacebookYoutube
Zdravie

Zápcha, ako ju riešiť a ako sa jej vyvarovať?

13. apríla 2018
Raz za čas postihne zápcha snáď každého. Existujú však spôsoby, ktorými si môžete aj bez pomoci preháňadiel pomôcť. Ak však máte problémy so stolicou pravidelne a častejšie, potom by ste mali zvážiť zmenu životného štýlu. Na krátkodobé i dlhodobé riešenie sa pozrieme práve v tomto článku.

Rýchla pomoc

1. Pite viac vody - jedným z dôvodom zápchy je nedostatok vody, ktorá by stolicu zmäkčovala. Preto treba piť veľa vody a vyvarovať sa alkoholickým a kofeínovým nápojom, ktoré by váš stav mohli zhoršiť. Okrem vody je možné piť bylinkový čaj či ovocné šťavy (najlepšie v tomto smere sú hruškové a jablčné).

2. Jedzte viac vlákniny - vláknina pomáha s trávením a stolica sa tak z tela dostáva ľahšie. Denne by ste jej mali prijať 20 až 35 gramov. Najlepšími zdrojmi sú zelenina (napr. šalát, kapusta, brokolica, mrkva), strukoviny, ovocie s jedlou šupkou (napr. jablko, hrozno) a nespracované obilniny, semená a orechy.

Článok pokračuje pod reklamou


3. Dajte si sušené slivky - sušené slivky okrem vysokého obsahu vlákniny obsahujú aj druh cukru (sorbitol), ktorý zmäkčuje stolicu a znižuje riziko zápchy. Účinky však možno pozorovať až do pár hodín.

4. Prijmite horčík, semená a olej - skorocel indický (psyllium), ľanové semená a senovka grécka (fenugreek) podporujú uvoľňovanie a zmäkčovanie stolice, ricínový olej zase stimuluje črevá a premastí ich tak, aby stolica odišla z teľa ľahšie. S doplnkov výživy je vhodný horčík, ktorý pomáha naviazať k stolici viac vody.

5. Vyhnite sa mliečnym produktom - syry a iné mliečne produkty zvyčajne obsahujú laktózu, ktorá spôsobuje nadúvanie, plynatosť a u niektorých ľudí aj zápchu. Jedinou výnimkou je jogurt s obsahom probiotík, ktorý môže naopak pomôcť.

6. Rozhýbte sa - nápomocný je aj pohyb. Treba sa poprechádzať – pomaly aj rýchlo, urobiť pár drepov a malo by to pomôcť. Pomôžu aj niektoré pozície z jogy, ako napríklad virasana, uttanasana či pavanmuktasana.

Ak zápcha pretrváva viac ako tri dni, mali by ste navštíviť doktora!

Zmena životného štýlu

Lepšie, ako spoliehať sa na riešenia problému, je problému prechádzať. Ak chcete minimalizovať počet prípadov zápchy, zmeňte svoj životný štýl. Zápcha je totiž aj následkom nesprávneho spôsobu života.

Aby boli čreva v pohybe, musíte sa hýbať aj vy. Sedavý spôsob života zvyšuje riziko zápchy. Aby ste ho znížili, musíte minimálne tri- až štyrikrát do týždňa cvičiť, pravidelne chodiť na prechádzky, športovať, uprednostňovať schody pred výťahom a podobne.

Samozrejme, dôležité je dať si do poriadku aj stravu. Tá by mala byť bohatá na vlákninu z ovocia a zeleniny. Mali by ste obmedziť biele pečivo, biele cestoviny, nezdravé jedlá bohaté na cukor a tuky, klobásy, hranolky, čipsy a podobné „pochúťky“. Červené mäso by malo byť nahradené hydinovým, morčacím či rybami. Je vhodné pravidelne prijímať aj živé kultúry z probiotických jogurtov.

V neposlednom rade je dôležité neignorovať rytmus tela. Vaše telo vám povie, kedy je treba ísť na záchod. Nemôžete to potláčať ani odďaľovať, lebo telo vyšle signál, že vyprázdnenie už nie je potrebné a stolica sa začne hromadiť a spôsobovať zápchu. Každý má svoj rytmus, ale najčastejšie ľudia chodia na veľkú potrebu ráno. Niekto chodí aj popoludní, niekto iba každý druhý deň.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist