InstagramFacebookYoutube
Kulturistika

Tréning legendy XIX. – Toney Freeman a tréning rúk

23. mája 2018

Toney Freeman nepatrí medzi najväčšie legendy kulturistiky, ale bol vcelku úspešný, známy pre svoju postavu v tvare „X“ a medzi fanúšikmi veľmi obľúbený. Dnes si prinesieme jeho tréning rúk.

Freeman typicky cvičil ruky v dvoch dňoch do týždňa, v piaty a siedmy deň svojho cyklu. V prvý deň venovaný rukám si rozdelil – dopoludnia odtrénoval bicepsy, večer potom dorobil tricepsy. O dva dni neskôr absolvoval jednu tréningovú jednotku, v ktorej precvičil obe svalové skupiny.

Prvý deň bol ten náročnejší, dostal aj prezývku „smrtiaci“. Bicepsom venoval štyri cviky po štyri série so širokým rozsahom 10 až 25 opakovaní. Cvikmi boli: bicepsové zdvihy s veľkou činkou, bicepsové zdvihy s oporou v lakťoch, koncentrované kladivové zdvihy a bicepsové zdvihy na kladke.

Článok pokračuje pod reklamou


Tricepsy večer zaťažil troma cvikmi, ktoré však robil v piatich sériách. Rozsah opakovaní bol rovnaký – 10 až 25. Začínal extenziami jednoručky (uchopenej oboma rukami) za hlavou v sede, pokračoval s francúzskymi tlakmi s EZ činkou a končil kľukmi na bradlách s dôrazom na precítenie tricepsov.

Freemanov tréning bicepsov
Cvik Série Opakovania
Bicepsové zdvihy s veľkou činkou 4 10-25
Bicepsové zdvihy s oporou v lakťoch 4 10-25
Koncentrované kladivové zdvihy 4 10-25
Bicepsové zdvihy na kladke 4 10-25


Freemanov tréning tricepsov
Cvik Série Opakovania
Extenzie jednoručky za hlavou 5 10-25
Francúzske tlaky s EZ tyčou 5 10-25
Kľuky na bradlách 5 10-25

V siedmy, posledné deň svojho týždenného cyklu, absolvoval jeden tréning rúk, v ktorých striedal cviky na bicepsy a tricepsy. Začal štyrmi až piatimi sériami s 12 až 20 opakovaniami bicepsových zdvihov s veľkou činkou, potom prešiel na tri série tlakov s úzkym úchopom na lavičke. Urobil 10 až 15 opakovaní. Ďalšie cviky už robil tiež v troch sériách po 10 až 15 opakovaní. Postupne nimi boli: bicepsové zdvihy s jednoručkami v sede, francúzske tlaky, bicepsové zdvihy s oporou v lakťoch a tricepsové stláčanie hornej kladky.

Freemanov tréning rúk
Cvik Série Opakovania
Bicepsové zdvihy s veľkou činkou 4-5 12-20
Tlaky na lavičke s úzkym úchopom 3 10-15
Bicepsové zdvihy s jednoručkami v sede 3 10-15
Francúzske tlaky 3 10-15
Bicepsové zdvihy s oporou v lakťoch 3 10-15
Stláčanie hornej kladky 3 10-15

Ešte je zaujímavé podotknúť, že rozvoj Freemanovich paží bol výsledkom tvrdej práce. Často totiž absolvoval pár sérií na bicepsy po tréningu chrbta a pár sérií na tricepsy po tréningu hrudníka. Väčšinou išlo o dva cviky po dve série s 10 až 15 opakovaniami. Pre tricepsy vyberal stláčanie kladky a kľuky na bradlách, pre bicepsy zdvihy s jednoručkami a zdvihy s EZ tyčou.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist