InstagramFacebookYoutube
Výživa

Toto sú najlepšie jedlá pre nadšencov CrossFitu

03. septembra 2019
Toto sú najlepšie jedlá pre nadšencov CrossFitu
CrossFit je jedným z najpopulárnejších spôsobov, ako si vypracovať vyšportované telo a skvelú kondíciu. Aj on však musí byť podporený správnou stravou. A práve na ňu sa zameriame v tomto článku.

Ak patríte medzi nadšencov tohto intenzívneho spôsobu cvičenia, tak isto viete, aké dôležité sú vo vašej strave bielkoviny. Mali by ste ich prijať aspoň 1 gram na 1 kilogram vašej hmotnosti. Okrem toho pravidla sa hodí aj zoznam jedál, ktorý by ste mali jedávať:

1. Šošovica – obsahujú asi 30 gramov bielkovín na jednu šálku a je plná vlákniny. Navyše, vo vašej kuchyni bude veľmi všestranná.

Článok pokračuje pod reklamou


2. Nápoj z banánu a srvátkového proteínu – ideálny nápoj po tréningu, ktorý doplní vaše glykogénové zásoby a dodá telu bielkoviny pre regeneráciu. Sacharidy z banánu sú rýchlo stráviteľné a to platí aj o srvátkovom proteíne. Preto sú ideálne na obdobie po docvičení.

3. Kokosový olej – je skvelým palivom pre vaše intenzívne tréningy a je ľahko stráviteľný. Energiu vám tak dodá rýchlejšie ako iné tuky. Stačí lyžica pred tréningom.

4. Orechy a semená – obsahujú veľa živín a omega-3 mastné kyseliny, ktoré dodajú energiu pre vaše zotavovanie. Navyše, ich príjem je pohodlný a dobre chutia. Sú teda ideálne ako desiata či olovrant.

5. Sladké zemiaky – sú zdrojom kvalitnej energie pre váš tréning, ktorá sa bude uvoľňovať len pozvoľna, takže u vás dlhšie pretrvá. Pomáhajú balansovať krvný cukor a sú bohaté aj na vitamín B6, ktorý bojuje proti fyzickým následkom stresu, ktorý na telo vyvíja intenzívny tréning. Sú bohaté aj na antioxidanty, ktoré obmedzujú vplyv voľných radikálov po cvičení.

6. Banán a arašidové maslo – obsahujú sacharidy, bielkoviny a obmedzené množstvo zdravých tukov. Banán je zdrojom draslíka, ktorý je potrebný pre srdce a kontrakcie svalov počas tréningu.

7. Vajcia – sú plné bielkovín, B vitamínov a dobrých tukov. Jedno vajce vám poskytne 7 až 10 gramov bielkovín, preto sú populárnou voľbou na raňajky.

8. Hnedá ryža – je lepšia ako biela, pretože nie je spracovaná a má v sebe viac živín. Je ľahko stráviteľná a nespôsobuje také výkyvy krvného cukru.

9. Mandľové maslo – je veľmi všestranné – môžete ho konzumovať samotné, dať si ho do nápoja či potrieť na celozrnné pečivo. Jedna polievková lyžica má asi 4 gramy bielkovín a 8 gramov tukov, ktoré sú zdrojom dlhotrvajúcej energie.

10. Ovsená kaša – populárna jedlo na raňajky vám pred tréningom dodá energiu z kvalitných sacharidov. Dá sa však využiť aj po docvičení, pretože je aj excelentným jedlom pre svalovú regeneráciu.

11. Nízkotučné kakao – štúdia dokazujú, že kakao, ktoré je bohaté na sacharidy a bielkoviny, je efektívnym nápojom po cvičení pre zabezpečenie regenerácie a doplnenie glykogénových zásob. Navyše, je veľmi chutné...

zdroj: Eat This, Not That!


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist