InstagramFacebookYoutube
Zdravie

Kyslá uhorková šťava a jej prínosy pre zdravie

06. septembra 2019
Kyslá uhorková šťava a jej prínosy pre zdravie
Pitie kyslej uhorkovej vody zrejme nie je niečo, čo by ste považovali za slastné potešenie svojich chuťových pohárikov. Napriek tomu, že sa to niekomu môže zdať čudné, takáto tekutina by sa mala stať pravidelnou súčasťou života tých, ktorým záleží na ich zdraví.

Veľa sa toho popísalo a ešte popíše o citrónovej vode a jej prospešných účinkoch. Aj kyslá uhorková šťava má však svoje plusy: Okrem minimálne ceny v porovnaní s komerčnými nápojmi medzi tie hlavné patria aj tieto:

1. Obsahuje antioxidanty – uhorková voda obsahuje vitamíny C a E, ktoré ako antioxidanty pomáhajú bojovať proti voľným radikálom. Posilňujú teda imunitný systém a redukujú riziko ochorení, vrátane rakoviny.

Článok pokračuje pod reklamou


2. Bojuje proti svalovým kŕčom – vedci zistili, že len tretina šálky kyslej uhorkovej šťavy má pozitívny vplyv na znižovanie rizika svalových kŕčov. Ocot v šťave tiež pomáha znižovať prejavy bolesti unavených svalov a dokonca bolesti sprevádzajúcej menštruáciu u žien.

3. Podporuje regeneráciu po cvičení – ak chcete schudnúť a využívať športové nápoje pre regeneráciu, potom by ste mohli ušetriť peniaze i kalórie uprednostnením uhorkovej šťavy, ktorá dopĺňa elektrolity a podporuje zotavovanie po cvičení.

4. Bojuje proti dehydratácii – voda na zabezpečenie hydratácie organizmu stačí, ale ak cvičíte alebo športujete intenzívne alebo v teplom prostredí, telo sa zbavuje aj sodíka a draslíka, ktoré vám práve uhorková šťava dokáže doplniť.

5. Podporuje proces chudnutia – kyslá uhorková šťava by podľa štúdie japonských vedcov z roku 2009 mohla podporovať spaľovanie tukov. Jedinci, ktorí 12 týždňoch každý deň pil trochu octu, schudli viac ako tí, ktorí ho neprijímali.

6. Podporuje zdravie tráviaceho systému – keďže ide o fermentovanú šťavu, tak má svoje prospešné účinky rezervované aj pre zdravie tráviaceho systému. Podporuje rast zdravých baktérií v žalúdku.

7. Pomáha regulovať cukor v krvi – vďaka obsahu octu má vplyv na reguláciu hladiny krvného cukru, čo sa hodí aj pre ľudí s cukrovkou druhého typu. Vďaka tomu budete mať aj dlhšie energiu a znížite riziká rôznych ochorení.

8. Osviežuje váš dych – baktérie vo vašich ústach môžu spôsobiť, že vám bude páchnuť z úst. Uhorková šťava, ktorá obsahuje aj ocot, má antibakteriálne vlastnosti, a tak tieto baktérie ničí a osviežuje váš dych.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist