InstagramFacebookYoutube
Zdravie

Prečo máte neustále pocit, že vám je zima?

22. 4. 2022
Prečo máte neustále pocit, že vám je zima?
Je normálne, že cítite zimu, keď sa neoblečiete dostatočne teplo do chladného počasia. Ak ste v nevykúrenom priestore, tiež vám môže byť zima. Nie je však normálne, ak vám je neustále zima aj vtedy, keď ju všetci ostatní v danom prostredí necítia.

Pocity chladu sa môžu u človeka prejaviť aj v relatívne teplom a komfortnom prostredí. Ak je to aj váš prípad, mali by ste zbystriť pozornosť. Spôsobovať to môže nasledujúcich sedem vecí, na ktoré poukázal magazín Men’s Health:

1. Slabý tok krvi – ak nie je cirkulácia krvi u vás v poriadku, krv sa nedostáva v dostatočnej miere do miest, ktoré sú najďalej od srdca – chodidiel, rúk, nosa. prejavuje sa to pocitom chladu. Zlepšiť krvný tok vám pomôže ľahké cvičenie, kompresné ponožky a masáž.

Článok pokračuje pod reklamou


2. Anémia – je to stav, pri ktorom telo nemá dostatok zdravých červených krviniek, ktoré by do ľudských tkanív presúvali dostatok kyslíka. Typicky ju spôsobuje nedostatok železa a okrem pocitu chladu sa prejavuje aj únavou a slabosťou.

3. Periférne ochorenie ciev – nastáva vtedy, ak sú cievy v nohách, žalúdku, rukách a hlave zúžené, čo obmedzuje prietok krvi. Preto môžete pociťovať chlad a pocity mravčenia v rukách či nohách. Riziko znožujú cvičenie, zdravá hmotnosť či život bez fajčenia.

4. Cukrovka – keď pociťujete zvyčajne na rukách a nohách chlad, ale na dotyk nie sú studené, mohol by to byť varovný signál cukrovky. Môže sa to významnejšie prejavovať po jedení.

Pozri aj: Bojíte sa cukrovky? Toto sú znaky, že vám hrozí

5. Nedostatok spánku – spánok je dôležitý v regulovaní telesnej teploty, a tak ak ho nemáte dostatok, môže sa to prejaviť aj pocitom chladu. jednoduchým riešením je spávať 7 až 9 hodín každú noc.

6. Stres a napätie – tieto emocionálne problémy sa prejavujú aj fyzicky, a to napríklad zmenami hmotnosti, únavou či pocitmi chladu. Je to preto, že stres stimuluje v tele odozvu „bojuj alebo uteč“, pri ktorej sa cievy zužujú. Tým pádom nedochádza k dostatočnému prekrveniu.

7. Vek – pocit chladu môže súvisieť aj s procesom starnutia. Starší ľudia vo všeobecnosti užívajú viac liekov, pritom niektoré z nich majú vedľajší účinok, ktorý u vás vyvolá pocit chladu. Okrem toho sa starnutím znižuje ľudská teplota, pretože termoregulácia už nie je taká efektívna.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist