InstagramFacebookYoutube
Zdravie

Mýty o depresii, o ktorých by mal vedieť každý

23. 9. 2022
Mýty o depresii, o ktorých by mal vedieť každý
Mnoho ľudí predpokladá, že depresia má zrejmé symptómy, akými sú smútok či izolácia od blízkych osôb. A hoci nimi môžu byť, niekedy postihnutý človek nedá ani náznakom vedieť, že ho trápi tento duševný problém.

Nie len symptómy sú často brané nesprávne. V súvislosti s depresiou existuje niekoľko tvrdení, ktoré sú len mýtmi a ľudia si to nie vždy aj uvedomia. Pre lepšie pochopenie zraniteľných ľudí je dôležité, aby o nich vedelo čo najviac ľudí. Na tieto poukázala Kate Rockwoodová:

Človeka v depresii vždy spoznáte

Mnoho ľudí s depresiou chodí do školy či práce s maskou na tvári, a tak nespoznáte, že ich niečo trápi. Prezradia ich však symptómy, ako je problém s koncentrovaním, nervozita, problémy s rozprávaním či pomalé pohyby. Významnejšie symptómy sú odťažitosť, beznádej, prejedanie sa alebo žiadne jedenie.

Článok pokračuje pod reklamou


Každý má niekedy depresiu

Je bežné povedať: Mám depresiu. Skutočná depresia je však diagnóza, ktorú má za život len jedna zo šiestich osôb. Smútok je emócia, ktorá prichádza a odchádza. Depresia je však konštantnejšia a dlhodobá, často trvá aj výrazne viac ako mesiac. Symptómy cítite každý deň minimálne dva týždne. Cítite pritom aj stratu sebahodnoty, záujmu o obľúbené aktivity a môžete mať aj myšlienky o samovražde.

Depresia ovplyvňuje iba náladu

Zhoršená nálada je len to, čo navonok vidíme. Ľudia, ktorých depresia trápi, však pociťujú aj nedostatok energie, chute do jedla a sprevádzajú ich aj problémy so spánkom. Okrem toho sa však v niektorých prípadoch môžu prejaviť aj bolesti hlavy, problémy s dýchaním či trávením. Dokonca vedci už zistili aj spojenie medzi depresiou a zápalmi.

Cez depresiu musíte byť silní

Nie je to o sile a odhodlaní. Depresia spôsobuje aj zmeny v tele a mozgu, ktoré reguláciou chemikálií spôsobujú zmeny nálady. Preto nemôžete byť na depresiu sami. Terapeut vám lepšie pomôže poradiť si s depresiou ako len to, že sa ju pokúsite zdolať sami svojou vytrvalosťou a vôľou.

Depresia sa lieči skutočne ťažko

V skutočnosti ide o jednu z najľahšie liečiteľných psychických porúch, pretože je najlepšie preskúmaná. Dôležité je však liečiť ju správne. Preto je dôležité obrátiť sa na odborníka, ktorý pomôže terapiami a prípadne aj liekmi. Viac ako 70 % ľudí s vážnou depresiou vďaka tejto kombinácii preukazuje zlepšenia.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist