InstagramFacebookYoutube
Tréning

Záleží naozaj pri cvičení aj na uhloch?

8. 5. 2023
Záleží naozaj pri cvičení aj na uhloch?
Ak sa už nejaký čas venujete posilňovaniu, takmer určite ste sa už stretli s využívaním rôznych uhlov pri cvikoch. Bez toho, aby ste toho boli vedomí, môžete byť oboznámení aj s konceptom prispôsobovania cvičebných uhlov. Otázkou však je, či sú uhly také vôbec dôležité.

Asi najlepšou ukážkou variácie uhlov sú tlaky na lavičke, ktorými precvičujeme prsné svaly. Typicky sa robia na rovnej lavici, no často aj na šikmej s hlavou hore a možnosťou sú aj tlaky na šikmej lavici s hlavou dole.

Pri chrbte tu zase máme napríklad príťahy na kladke – hornú môžeme priťahovať k hrudníku alebo za hlavu. A okrem príťahov hornej kladky môžeme robiť aj príťahy spodnej kladky, čo predstavuje už výraznejšiu zmenu v uhloch.

Článok pokračuje pod reklamou


Cieľom rôznych uhlov pri daných cvikov je, aby sa svaly stimulovali zo všetkých možných strán, všetkými možnými spôsobmi. Kulturisti veria, že tým precvičíte svaly najkomplexnejšie, pretože aktivujete svalové vlákna v najrôznejších oblastiach.

Za zmenu uhlu považujeme aj zmenu postoja pri cvikoch zameraných na dolnú časť tela – už len rôzna vzdialenosť medzi chodidlami ovplyvňuje uhly pri drepoch, výpadoch či tlakoch na stroji.

Zmena uhlov môže byť pre niekoho prínosom, ak má problémy s mobilitou a iný uhol mu umožní daný cvik vykonávať efektívne. Ako veľmi však vplývajú rôzne uhly na pokroky pri cvičení?

Jedným zo spôsobov, ako zmeniť cvičebný uhol, je cvičiť rovnaký cvik v rôznych rozsahoch pohybu. Ak cvičiť v kratšom rozsahu pohybu, uhol bude menší. To, že nebude rozsah pohybu celý, neznamená, že cvik nebude efektívny. Vedci zistili, že čiastočný rozsah pohybu tiež stimuluje svalový rast v dolnej časti tela. Plný je lepší len o trochu. V prípade hornej časti tela však boli výsledky zmiešané.

Potom tu máme uhly pri izometrických cvikoch. Aj pri nich sa s nimi dá manipulovať tak, aby ste zvýšili náročnosť cvičenia a stimul na posilnenie svalov. Napríklad ide o pozdvihnutie nohy pri doske. Pri nej napríklad dochádza k zmene uhla aj pri spôsobe, akou máte nastavené ruky - či ste na predlaktiach alebo na dlaniach.

Pokiaľ ide o spomínané uhly v nastavení cvikov (rovná lavica, šikmá lavica a pod.), výskumy nenašli definitívnu odpoveď či len to samotné má vplyv na hypertrofiu. Ak teda chcete vybudovať väčšiu hornú časť hrudníka, nespoliehajte sa len na tlaky na šikmej lavici.

Kedy by ste mali obmieňať uhly pri cvikoch vo vašom tréningu. Záležalo by na vašich cieľoch, tréningovom programe a periodizácii. Každý cvik by ste vo svojom programe mali robiť aspoň šesť týždňov, takže meniť uhly môžete po 6-10 týždňoch.

Okrem uhlov je dobré meniť pravidelne aj záťaž na činkách, poradie cvikov, dĺžky prestávok, počty opakovaní či počty sérií. Tréning bude pestrejší a telo bude musieť viac hádať. To ho stimuluje k lepším pokrokom.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist