InstagramFacebookYoutube
Tréning

Ako na zaostávajúcu či tvrdohlavú partiu? Radí legenda

15. 5. 2023
Ako na zaostávajúcu či tvrdohlavú partiu? Radí legenda
Čo by ste odporučili na vylepšenie svalovej partie, ktorá je tvrdohlavá a nezmenila sa už roky? Trénovať ju častejšie, s väčším objemom alebo so špeciálnou technikou? Týmto otázkam čelil legendárny Miloš Šarčev. My sa pozrieme na jeho odpoveď.

Niekdajší profesionálny kulturista pôvodom zo Srbska prostredníctvom magazínu FitnessRX radí, aby ste našli cviky, ktoré vám poskytnú najlepšie prepojenie a pocit pálenia. Kontrakcie treba preciťovať pri každom opakovaní, ako keby ste odšťavovali citrón.

„Na túto otázku sú rovne názory. Niektorí tréneri veria, že by ste zaostávajúce partie nemali trénovať častejšie, pretože ich pretrénujete. Ja s tým nesúhlasím. Podľa mňa je každý tréning stimul a anabolická príležitosť,“ odpovedá Šarčev.

Článok pokračuje pod reklamou


„Ak tréning stimuluje proteínový syntézu a vytvára hypertrofiu, ako by ste mohli povedať, že viac nie je lepšie? Samozrejme, za predpokladu, že máte správnu regeneráciu, výživu a oddych. Povedal som tu už miliónkrát, neexistuje pretrénovanie, len nedostatočná výživa a neadekvátny spánok.“

Niekdajší víťaz Mr. Universe tvrdí, že každý z nás má aspoň jednu telesnú partiu, ktorá je z genetických dôvodov tvrdohlavá a nechce sa jej rásť. Väčšinou v tom vidí to, že sa s danou partiou nevie vytvoriť prepojenie a tak ju nedokážeme precítiť. Vtedy treba skúšať rôzne techniky, spomaľovať tempo opakovaní, robiť pauzy v pohybe či skúšať iné cviky. Cieľom je, aby ste v danej partii cítili pálenie. Musíte každú kontrakciu cítiť a umocňovať ju.

„Vidím ľudí, ako cvičia bicepsové zdvihy s dobrou technikou a v plnom rozsahu opakovania, no nenapínajú bicepsy tak, aby z nich vysali život,“ poznamenal.

Ďalej je dôležité pozrieť sa na silovú krivku – v ktorom bode rozsahu pohybu ste najslabší? Keď to zistíte, práve naň by ste sa mali zamerať zvýšením záťaže v danej oblasti rozsahu opakovania.

„Väčšina ľudí chodí do posilňovne a vyberá najľahšie cviky, do ktorých vkladá minimálne snahu. Potrebujete však najťažšie cviky, veľké váhy a zosilnieť. Je v poriadku sem-tam upustiť od bezchybnej techniky a podvádzať v pohybe, ak vám to umožní zaťažiť cieľový sval podstatne vyššou hmotnosťou. Skutočne, do cvičenia musíte zapojiť bezchybnú aj voľnejšiu techniku, aby ste maximalizovali svoje výsledky,“ pokračoval Šarčev.

Podstatné teda pri precvičovaní zaostávajúcich alebo tvrdohlavých svalov je, aby ste si vytvorili prepojenie mysle so svalom, naučili sa preciťovať kontrakcie pri pohybe a dosahovať pálenie svalov počas cvičenia. S týmto zámerom je treba nájsť cviky alebo techniky cvičenia, pri ktorých to dosiahnete najľahšie a najvýraznejšie. Časom zvyšujte záťaž a snažte sa tieto svaly cvičiť dvakrát až trikrát týždenne.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist