InstagramFacebookYoutube
Tréning

Začiatočníci i skúsení: Takto odcvičíte doma kardio efektívne

12. 6. 2023
Začiatočníci i skúsení: Takto odcvičíte doma kardio efektívne
V posledných rokoch bolo cvičenie doma na vzostupe. Napriek svojím výhodám sa však spája aj s pochybnosťami o tom, či môže byť rovnako účinné ako cvičenie v posilňovni. Môže.

Domáce cvičenie vám šetrí čas, peniaze a je flexibilnejšie z pohľadu vášho harmonogramu. Možno vám bude pre kardiovaskulárny tréning chýbať niektoré náčinie, no to nie je prekážka v tom, aby ste cvičili efektívne. Trénerka Jennifer Purdiová z verywellfit priniesla návod pre začiatočníkov, pokročilých i skúsených, vďaka ktorému môžete dať pochybnosti stranou.

Domáce kardio pre začiatočníkov

Ak s cvičením len začínate, musíte si naň najskôr zvyknúť. Preto sú vhodnými možnosťami pre kardio tréning nenáročnejšie aktivity. Vnútri môže ísť o výstupy na schodík, pochodovanie na mieste alebo jednoduché tancovanie, ktoré za 30 minút dokáže spáliť 90 až 125 kalórií.

Článok pokračuje pod reklamou


Vonku zase môžete absolvovať kruhový tréning, ktorý môžete zložiť z cvikov, ako sú skoky cez švihadlo, doska, drepy a podobne. Do aktivity môžete zapojiť aj deti, môžete ich tlačiť v košíku na bielizeň. Výbornou voľbou je aj chôdza. Začnite 15-minútovou a naťahujte čas tak, aby sa sa prechádzali aspoň 2,5 hodiny týždenne. Meňte počas nej tempo.

Domáce kardio pre pokročilých

Vonku sa hodia kombinácie behu a chôdze, ako aj rôzne kolieska v parku, v ktorých striedate beh chôdzu, skákanie. Doma môžete cvičiť podľa videí na YouTube, ktoré precvičujú svaly celého tela cvikmi, ako sú jumping jacks, doska, beh na mieste a podobne. Práve jumping jacks sú výborným cvikom, ktorý do činnosti zapojí vrch i spodok tela. Ďalšou možnosťou sú výpady v chôdzi, ktoré môžete robiť pohodlne aj doma. Hodia sa najmä tým, ktorí by chceli vylepšiť stav svojich nôh. Stačí robiť tri série po päť opakovaní na každú nohu.

Domáce kardio pre skúsených

Keď už poľahky zvládnete venovať kardiu 30 minút bez prestávky, mali by ste svoje tréningy pozdvihnúť na vyššiu úroveň. Vonku by mohlo ísť o beh do kopca alebo šprinty, ktoré môžete robiť v niekoľkých sériách.

Pre interiér sa hodí napríklad kickbox – bohatú inšpiráciu nájdete opäť na YouTube, kde je mnoho rutín, ktoré vám pomôžu spáliť 300 až 420 kalórií za 30 minút. Jednoduchou formou kardia sú vysoké kolená alebo cvičenie na schodoch – stačí len behanie hore, chôdza dole v trvaní 30 minút.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist