InstagramFacebookYoutube
Tréning

Beh a bicykel: 2 tréningy na chudnutie na čerstvom vzduchu

15. 6. 2023
Beh a bicykel: 2 tréningy na chudnutie na čerstvom vzduchu
Vyberte sa páliť nadbytočné tuky von. Ak vám počasie praje, bola by škoda, ak by ste čerstvý vzduch a slnečné žiarenie nevyužili na efektívny tréning. Prinášame vám jeden bežecký a jeden cyklistický.

Cvičenie vonku môže byť zábavnejšie, ako cvičenie v interiéri. Prostredie sa neustále mení, čas pocitovo ubieha rýchlejšie. Navyše, slnko vám poskytne cenný vitamín D a čerstvý vzduch pomôže lepšie prečistiť aj myseľ. Chudnutie môžete podporiť behom i cyklistikou.

Beh do kopca

Nie je nič zlé na tom, ak chcete behať na rovine. Čo však využiť na zefektívnenie tréningu kopce? Spálite viac kalórií, posilníte si viac stehná a najmä lýtka a zlepšíte celkovú kondičku. Beh z kopca zase zapája viac svalov strednej časti tela, vďaka čomu budete mať pevnejšie brucho a zdravší chrbát.

Článok pokračuje pod reklamou


Predkladaný tréning trvá 30 minút a zažína ľahkým joggingom na zahriatie v dĺžke siedmich minút. Po ňom sa budeme tri minúty prechádzať a striedať vysoké kolená so zakopávaniami, poprípade do toho môžete zapojiť chôdzu na špičkách a pätách. takto sa pripravíme na intervaly v maximálnej intenzite, ktoré budeme robiť do kopca. Postupne sa predlžujú z 30 sekúnd až na 60. Regenerujeme návratom do štartovej pozície. Na záver absolvujeme dve minúty chôdze na rovine, aby sme sa vychladili. Behy – teda všetko okrem zahrievania a chôdze – zopakujte štyrikrát.

Bežecký tréning do kopca
Cvik Čas Smer
Zahriavenie (ľahký beh) 7 minút rovina
Chôdza so striedaním zakopávania a vysokých kolien 3 minúty rovina
Beh 30 sekúnd do kopca
Ľahký jogging   späť na štart
Beh 45 sekúnd do kopca
Ľahký jogging   späť na štart
Beh 60 sekúnd do kopca
Ľahký jogging   späť na štart
Chôdza 2 minúty rovina

Cyklistický intervalový tréning

Zvolíte si radšej na tréning bicykel? Výborne. Dostane šancu posilniť si kondíciu, spáliť tuky a posilniť nohy na kĺby šetrným spôsobom. To však neznamená, že to bude prechádzka ružovou záhradou. Využijeme pri ňom intervalový tréning, ktorý zvyšuje efektívnosť z pohľadu budovania kondície i podporovania chudnutia. A netrvá dlho – len 30 minút.

Na úvod sa zahrejeme jazdou na rovinke v stálom tempe. Po piatich minútach prejdeme intervaly – 60 sekúnd pôjdeme čo najrýchlejšie a ďalších 60 sekúnd pomaly, aby sme sa vydýchali a pripravili na ďalší pracovný interval. Takto to urobíte dokopy v piatich sériách. Následne tri minúty pôjdeme v relatívne rýchlom tempe, ale nie maximálnom, a na záver dve minúty v pomalom tempe, aby sme sa uvoľnili a schladili pred koncom tréningu. Intervaly treba robiť najlepšie do kopca.

Cyklistický intervalový tréning
Cvik Čas / Série Intenzita
Zahriavenie 5 minút nízka intenzita
Intervaly 60/60 5 sérií 60 sekúnd vo vysokej intenzite

60 sekúnd v nízkej intenzite
Rýchle tempo 3 minúty stredná intenzita
Vychladenie 2 minúty nízka intenzita



Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist