InstagramFacebookYoutube
Tréning

Ako si chôdzou zlepšiť fyzické i mentálne zdravie?

26. 6. 2023
Ako si chôdzou zlepšiť fyzické i mentálne zdravie?
Aký je najjednoduchší spôsob, ako si zlepšiť zdravie tela a ducha? No predsa chôdza. Venujte sa jej pravidelne a kvalita vášho života sa vám zlepší.

Každodenná prechádzka dlhá jeden až dva kilometre urobí zázraky pre vaše telo i myseľ. Podporíte si chudnutie, posilnite zdravie a zlepšíte si aj náladu. Ak z nej chcete vyťažiť čo najviac, uistite sa, že dodržíte nasledovné tipy:

Prechádzajte sa vonku – prechádzky na bežeckom páse alebo doma nie sú to pravé orechové. Vyberte sa von, na čerstvý vzduch. Čas vám bude ubiehať rýchlejšie, ako keď budete doma pozerať na displej bežeckého pásu. Budete mať vždy iné prostredie, terén, uvidíte nové veci, prevetráte si hlavu.

Článok pokračuje pod reklamou


Príliš nepremýšľajte – berte prechádzku ako formu meditácie, pri ktorej budete zasadení do prítomnosti. Zbavte sa stresu a obáv. Využite tento moment na vyjadrenie vďačnosti za to, čo pre vás vaše telo robí. Užívajte si to, kým môžete.

Majte nejaký cieľ – pevne si ukotvite dôvod, pre ktorý sa každý deň chcete venovať prechádzaniu. Je to zlepšenie zdravia? Je to podporenie chudnutia? Je to príležitosť na premýšľanie o vašom dni? Je to objavovanie nových zákutí? To vás udrží nabudených a inšpirovaných.

Počúvajte – ak idete sami, chôdzu si môžete spestriť počúvaním obľúbenej hudby. Pomôže vám to upokojiť sa a zlepšiť dýchanie. Môžete sa tiež pokúsiť rytmus hudby zladiť s vašimi krokmi. A ak hudba nie je nič pre vás, započúvajte sa do okolia.

Využite dodatočnú záťaž – ak je pre vás dôležité chôdza najmä z fitness hľadiska, tak neváhajte a zoberte si so sebou záťaž navyše. Lepšie posilnite svoje svaly a spálite o niečo viac kalórií. Môžete využiť nie len činky, ale napríklad aj záťažovú vestu či záťažové náramky.

Pridajte cviky –chôdzu si môžete okoreniť aj prestávkami, počas ktorých sa budete venovať nejakým cvikom, ako sú poskoky, drepy, výpady, prípadne si nejaký úsek odšprintujte. Opäť tým podporíte pálenie tukov i spevňovanie svalov.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist