InstagramFacebookYoutube
Suplementy

Prečo je dôležité prijímať dostatok horčíka?

13. 9. 2023
Prečo je dôležité prijímať dostatok horčíka?
Pokiaľ ide o upevňovanie zdravia doplnkami výživy, určite viete, že cenné sú vitamíny C a D, prípadne vápnik, zinok a železo. Veľmi dôležitý je však aj horčík (magnézium).

Hoci nedostatok horčíka u zdravých jedincov nie je bežný, mali by ste sa uistiť, že ho prijímať v optimálnom množstve. Výskumy totiž ukazujú, že nízky príjem horčíka môže viesť k zvýšeniu rizika cukrovky 2. typu, vysokému krvnému tlaku, zápalom, srdcovocievnym poruchám, migréne, astme či rakoviny hrubého čreva.

Preto certifikovaná odborníčka Bianca Tamburellová pre magazín Men’s Health zdôrazňuje význam horčíka, ktorý okrem zníženia rizika spomenutých problémov zvyšuje aj absorpciu vápnika a draslíka, čo sú tiež veľmi dôležité minerály.

Článok pokračuje pod reklamou


Horčík môžete získať v potrebnom množstve aj z jedla. Veľmi dobrými zdrojmi sú tekvicové semená, chia semená, losos, mandle, arašidy, hrozienka a cícer. Dobrými zdrojmi sú aj guava, banán, sušené figy či špenát.

Ak však nedokážete naplniť svoju dennú potrebu horčíka aj napriek cieľavedomej snahe, dobrou alternatívou sú doplnky výživy. Ani s nimi to však nemôžete preháňať, pretože nadbytok horčíka vedie k hnačke, nevoľnosti a bolesti brucha.

„Užívanie doplnku výživy s obsahom horčíka nie je pre každého, takže by ste sa mali porozprávať so svojím doktorom skôr, ako s užívaním začnete,“ poznamenala Tamburellová.

Dospelý človek by nemal zo suplementov prijať denne viac ako 350 mg horčíka denne. Muži vo veku 31 a viac rokov by mali cieliť za denným príjmom 420 mg horčíka z jedla alebo z kombinácie jedla a doplnku výživy.

„Je dôležité poznamenať, že limit denného príjmu doplnku výživy je nižší, ako je celkový odporúčaný príjem horčíka denne. Je to preto, lebo telo reaguje inak na koncentrované množstvá minerálov a vitamínov obsiahnutých v suplementoch,“ skonštatovala Tamburellová.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist