InstagramFacebookYoutube
Suplementy

Nepreháňajte to s proteínmi: Koľko bielkovín je už príliš veľa?

27. septembra 2023
Nepreháňajte to s proteínmi: Koľko bielkovín je už príliš veľa?
Bielkoviny sú veľmi dôležité, najmä ak sa venujete pravidelnému cvičeniu. Podporujú proces regenerácia a pomáhajú vám budovať väčšie a silnejšie svaly. Avšak, všetkého veľa škodí a výnimkou nie sú ani proteíny.

Či už získane zo stravy alebo pohodlným spôsobom z doplnkov výživy, bielkoviny dodávajú vášmu telu potrebné aminokyseliny, aj také, ktoré si telo nevie vytvoriť samotné. Pre proteínovú syntézu v svaloch sú pritom dôležité rozvetvené aminokyseliny BCAA, ktoré telu treba dodávať.

Bežne sa odporúča prijímať 0,8 gramu bielkovín na kilogram hmotnosti, či už muža alebo ženy. Sedemdesiatkilová osoba tak potrebuje prijať aspoň 56 gramov bielkovín denne. Ak však pravidelne cvičíte a vaším cieľom je rast svalov, príjem musí byť vyšší.

Článok pokračuje pod reklamou


Horliví cvičenci to vedia, a preto často nakupujú proteíny či aminokyseliny, aby sa uistili, že potrebu naplnia. Často však príjem zvýšia natoľko, že je to zbytočné a môže to priniesť aj vedľajšie účinky.

Aká denná dávka bielkovín je tade stropom? Fyzicky aktívna osoba by nemala prijímať viac ako 2 gramy bielkovín na kilogram hmotnosti denne.

S využitím doplnkov výživy nie je problém túto hranicu prekročiť. Čím viac však budete k hranici 2,2 gramu bielkovín na kilogram hmotnosti, tým pravdepodobnejšie bude, že sa u vás prejavia vedľajšie účinky.

Dr. Mike Bohl pre Eat This, Not That! povedal, že na niektoré negatívne príznaky je potrebné upozorniť. Môže sa totiž prejaviť dna, obličkové kamene, zvýšený obsah vápnika v moči, podráždenie žalúdka či zápcha.

Kompletné bielkoviny nájdeme v jedlách, ako sú vajcia, rôzne druhy mäsa, ryby, morské plody, mliečne výrobky či niektoré rastlinné zdroje, ako quinoa, sója či konope.

Ľudia so zvýšenou potrebou bielkovín majú bežne problém získať ich zo stravy, a tak sa hodia doplnky výživy – rýchlo tráviace bielkoviny (hodia sa ráno a po tréningu) vám dodá napríklad srvátkový proteín, pomaly tráviace sa bielkoviny (hodia sa pred spaním) kazeín.

Odborníci pri vyššom príjme bielkovín odporúčajú aj zvýšiť príjem tekutín.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist