InstagramFacebookYoutube
Suplementy

Najlepšie doplnky výživy pre rôzne životné situácie

8. novembra 2023
Najlepšie doplnky výživy pre rôzne životné situácie
Doplnky výživy môžu byť užitočné nie len pre tých, čo sa venujú športovaniu alebo posilňovaniu. Hodiť sa môžu pri rôznych životných situáciách a my sa pozrieme, ktoré sa najlepšie hodia na užívanie v piatich rôznych podmienkach.

Doplnky výživy majú príhodný názov „doplnky“, takže by vám nemali nahrádzať plnohodnotne stravu. Ich užívanie by ste tiež mali v ideálom svete konzultovať s doktorom či odborníkom. A samozrejme, mali by ste sa tiež zamyslieť, či vám pri niektorých problémoch nepomôže aj zmena životného štýlu.

Poďme sa už konkrétne pozrieť na jednotlivé situácie a suplementy, ktoré sa pre ne hodia.

Článok pokračuje pod reklamou


Ak pravidelne cvičíte: Srvátkový proteín a probiotiká

Srvátkový proteín vám pomôže s regeneráciou po tréningu tým, že pomôže zaceliť mikro poškodenia spôsobené tréningom a podporí budovanie nových svalov. Tiež bráni ich rozkladu pri chudnutí. Dôležité je užívať ho po tréningu, optimálne aj pred tréningom. Tiež sa hodí na obdobie po zobudení.

Probiotiká vám možno v súvislosti s posilňovaním na um neprídu, no redukujú zápaly a zlepšujú absorpciu bielkovín. Keď ich budete užívať spolu so srvátkovým proteínom, vyťažíte z neho maximum.

Ak vás trápi nadváha: Spaľovače tukov

Ak vás trápi priberanie alebo by ste chceli schudnúť, treba si upraviť stravu a následne siahnuť po spaľovačoch tuku. Existuje ich niekoľko druhov, pričom od toho sa odvíja aj ich dávkovanie. Existujú komplexné spaľovače, ktoré kombinujú viaceré zložky pre väčší účinok, i jednozložkové, ako kofeín, extrakt zo zeleného čaju či synefrín. Taký kofeín má výborný pomer ceny a výkonu. Hodí sa užívať 30-60 minút pred cvičením, v netréningové dni ráno.

Pozri aj: Ako užívať kofeín pre efektívne spaľovanie tukov

Ak dobre nespávate: Melatonín

Melatonín pomáha regulovať spánkový cyklus. Ak máte problém so zaspávaním a v noci sa prebúdzate zo spánku, môže vám pomôcť, ak tento doplnok výživy budete užívať každý deň po večeri. Dôležité je však dať si do poriadku aj spánkovú hygienu.

Ak sa cítite unavene: Vitamín B12 a horčík

Ak vás tráp dlhodobá únava, pociťujete slabosť, problémy s pamäťou alebo iné problémy s nervovým systémom, začnite užívať denne vitamín B12 v kombinácii s horčíkom (magnéziom). Najlepšie je užívať jednu dávku denne spolu s jedlom.

Ak máte problémy s erekciou: L-arginín a ashwagandha

Ak vás trápia predčasná ejakulácia alebo erektílna dysfunkcia, mali by ste siahnuť po doplnkoch výživy ako sú L-arginín a ashwagandha. Tiež je dôležité zamyslieť sa, či vám okrem starnutia nenarúšajú sexuálne zdravie prvky nezdravého životného štýlu, ako fajčenie, alkohol, stres a podobne.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist