InstagramFacebookYoutube
Suplementy

Budujte svaly efektívne: 5+1 najlepších suplementov pre objemovku

22. novembra 2023
Budujte svaly efektívne: 5+1 najlepších suplementov pre objemovku
Ak chcete budovať svalovú hmotu, viete, že musíte tvrdo cvičiť. Tréning však musíte podporiť aj stravou. Niekedy však ani tá nestačí na to, aby ste robili pokroky efektívne. Vtedy na scénu prichádzajú doplnky výživy. Ktoré sú pre objemovku najlepšie?

1. Srvátkový proteín

Základom suplementácie každého cvičenca by mal byť srvátkový proteín – alebo jeho alternatíva. Telu poskytuje bielkoviny, ktoré sú základnými komponentmi (nielen) svalov. Preto ich potrebuje pri budovaní svalovej hmoty i sily. Pre maximalizáciu svalového rastu odporúčame užívať srvátkový proteín minimálne krátko po tréningu a po zobudení.

2. Gainer

Aj gainer vám poskytne bielkoviny, no jeho doménou sú sacharidy. To vedie k rýchlejšiemu rastu svalov. Cvičenci, ktorí ľahko naberajú, by však pri jeho užívaní mohli ľahšie naberať tuky. Preto sa hodí najmä tým, ktorí priberajú ťažko, tzv. „hardgainerom“. Gainer sa často nahrádza aj jednoduchými cukrami, ako je napríklad maltodextrín, ktoré sa pridávaj k srvátkovému proteínu.

Článok pokračuje pod reklamou


3. Kreatín

Kreatín pomáha opticky zväčšiť svaly tým, že telo zadržiava viac body a zväčšuje sa objem svalových buniek. Svalom dodáva energiu, vďaka čomu počas tréningu dokážu vytlačiť viac váhy, čo vedie k väčšej stimulácií svalového rastu. Podporuje tiež regeneráciu, počas ktorej k samotnému rastu svalov dochádza.

4. Glutamín

Počas tvrdých silových tréningov je vhodné užívať aj glutamín, ktorý udržiava silný imunitný systém a podporuje svalovú regeneráciu. Podporuje rast čistej svaloviny a zabraňuje jej rozkladu. Znižuje riziká únavových zranení, pomáha zintenzívniť tréning a posilní vás aj po mentálnej stránke. Stačí ho užívať po tréningu.

5. BCAA

Rozvetvené aminokyseliny BCAA zohrávajú dôležitú úlohu v proteínovej syntéze, a tak zefektívňujú proces budovania svalov. Je vhodné užívať ich pred a po tréningu, no mnohí cvičenci ich priebežne užívajú aj počas tréningu. Podporujú totiž aj hladinu energie a urýchľujú zotavovanie.

Bonus: Multivitamín

Síce sa s budovaním svalov tento doplnok výživy priamo nespája, je pre vás aj v tomto smere užitočný. Dodáva vám totiž živiny, ktoré by vám mohli chýbať pre zabezpečenie optimálneho fungovania telesných funkcií, vrátane transportu živín. Posilňuje imunitný systém a vďaka tomu vám vo vašej snahe nebude brániť ani prípadná choroba.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist