InstagramFacebookYoutube
Suplementy

5 najhorších suplementov pre budovanie svalov

06. decembra 2023
5 najhorších suplementov pre budovanie svalov
Chcete podporiť budovanie svalov doplnkami výživy? Suplementáciu si založte na proteíne a kreatíne. Ktoré doplnky výživy by však boli pre vás len vyhadzovaním peňazí do vzduchu?

Stimulanty testosterónu

Malé zmeny v hladine testosterónu majú zvyčajne minimálny až žiaden efekt na budovanie svalovej hmoty. Väčšina doplnkov výživy zameraných na stimuláciu tohto hormónu nevedie k preukázaným významným prírastkom svalovej hmoty. Ak vás trápi nízka hladina testosterónu, je lepšie, ak navštívite doktora a potenciálne podstúpite kvalitné liečenie bez plytvania peniazmi.

Turkesterón

Turkesterón je jedným z novších suplementov na trhu. Ide o látku, ktorá je pre zvieratá niečím podobným, ako testosterón pre ľudí. Preto mnoho cvičencov predpokladá, že pomáha budovať svaly. Dodnes však nie je žiadna seriózna štúdia, ktorá by stopercentne preukázala pozitívne prínosy pre budovanie svalovej hmoty.

Článok pokračuje pod reklamou


Spaľovače tukov

Väčšina spaľovačov tukov dostupných na trhu vám prinesú skôr sklamanie, ako želané výsledky. A aj tie účinnejšie nie sú práve vhodné do obdobia, keď sa snažíte hmotu naberať. Vtedy potrebujete jesť a nie potláčať chuť do jedla. Pokiaľ ide o ušetrené kalórie, nie je ich tak veľa. Stačí vám na to aj bežná káva, ktorá vás toľko stáť nebude.

Beta-Alanín

Mnoho ľudí ho užíva počas budovania svalovej hmoty a pokiaľ nemáte hlboko do vrecka, neuškodí vám. Výrazný pozitívny vplyv však tiež nebude mať. Pomáha síce k tomu, že budete schopní cvičiť dlhšie, no ak vaše série obsahujú len 8-12 opakovaní, potom sa to prakticky nijako neprejaví. Vedci nenašli žiaden vplyv pri cvičení sérií, ktoré netrvali dlhšie ako minútu.

Glutamín

Glutamín je možno vhodný na udržovanie svalovej hmoty pri chudnutí alebo udržovanie imunitného systému silnejšieho, no pokiaľ ide o budovanie svalov, neprinesie vám veľmi pozitívny pomer výkonu k cene. Z pomerne vybalansovanej diéty ho získate dostatok a nepotrebujete naň míňať peniaze. Radšej si za ne kúpte srvátkový proteín.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist