InstagramFacebookYoutube
Suplementy

Doplnky výživy, po ktorých sa budete cítiť lepšie

10. 1. 2024
Doplnky výživy, po ktorých sa budete cítiť lepšie
Nedostatok určitých živín vo vašej strave môže viesť k tomu, že sa nebudete cítiť dobre fyzicky ani psychicky. Doplnky výživy sú skvelým nástrojom k tomu, aby vám živiny nechýbali. Po užívaní ktorých suplementov sa budete cítiť lepšie?

Chris Shugart z T-Nation poukázal na nasledujúcich päť:

Omega-3 mastné kyseliny

Pomáhajú na mnohých frontoch, od depresie po kognitívny úpadok spôsobený starnutím. Ukázalo sa, že znižujú aj negatívny vplyvy spôsobené stresom znížením kortizolu a určitého prozápalového proteínu o 19, resp. 33 percent. Pomáhajú tiež k lepšej priepustnosti serotonínu – hormón šťastia – a optimalizácii hladiny testosterónu, ktorého nedostatok je spojený s prejavmi depresie.

Článok pokračuje pod reklamou


Kreatín

Nevyužíva sa len pri budovaní svalov a sily, ale môže byť nápomocný aj pri zlepšovaní nálady. Dokonca by mohol znížiť riziko Alzheimerovej a iných neurodegeneratívnych chorôb. Ukázalo sa tiež, že kreatín môže zlepšiť pozornosť a bystrosť pri niektorých mentálnych úlohách.

Kurkumín

Vedecké výskumy ukázali, že kurkumín môže pomáhať ľuďom s depresiami, či už v miernom alebo vážnejšom štádiu. Bojuje proti zápalom, zlepšuje pamäť a dokonca experti rozmýšľajú o jeho využívaní pri liečbe schizofrénie. Dôležité je vybrať si kvalitný doplnok výživy aj s obsahom piperínu, ktorý zlepšuje jeho absorpciu.

Doplnky na podporu sexuálneho zdravia

Tento druh doplnkov výživy je tu z toho dôvodu, že ak vám nebude po sexuálnej stránke klapať vzťah s partnerom, podpíše sa to aj na vašich pocitoch. Nedostatok sexu alebo neschopnosť dosiahnuť či udržať erekciu vedú k úzkosti, stredu, depresii či neistote. Často je problémom obmedzené prúdenie krvi a prostata. Preto treba vyberať suplementy, ktoré sa zameriavajú na ich riešenie. Trápi vás nedostatok chute na sex? Pravdepodobne vám chýba testosterón, takže treba doplniť aj ten.

Horčík

Horčík, alebo inak magnézium, je jedným z minerálov, ktoré ľuďom chýbajú najčastejšie. Jeho nedostatok pritom môže viesť k únave, zápalom či dokonca symptómom depresie. užívať by ste mali aspoň 248 mg horčíka denne, ak cvičíte alebo fyzicky pracujete, tak aspoň 400 mg. Pre najlepšie výsledky je odporúčané vyberať chelátovú formu horčíka.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist