InstagramFacebookYoutube
Suplementy

Šesť prínosov kofeínu pre tréning a športovú výkonnosť

24. 1. 2024
Šesť prínosov kofeínu pre tréning a športovú výkonnosť
Mnoho ľudí využíva kávu ako života budič, ktorý im dodá energiu do dňa. Obsahuje kofeín, ktorý ako stimulant môže byť prínosný aj pre športovcov a cvičencov rôznych kondičných úrovní.

Kofeín, bez ohľadu na to, či ho získame z kávy, doplnku výživy alebo iného zdroja, je pre tréningy a športové udalosti prínosný nasledujúcimi spôsobmi:

Podpora fyzickej výkonnosti – celkovú fyzickú výkonnosť podporuje tým, že obmedzuje únavu a zvyšuje hladinu energie vďaka blokovaniu činnosti adenozínu. Vďaka tomu je športovec schopný trénovať dlhšie bez pocitu únavy a má väčšiu pozornosť, čo mu umožňuje robiť lepšie rozhodnutia.

Článok pokračuje pod reklamou


Podpora duševnej výkonnosti – kofeín prispieva kognitívnym funkciám tým, že do mozgu pomáha privádzať vo väčšej miere krv, kyslík a živiny. Výsledkom toho je zvýšená pozornosť, koncentrácia, zlepšená pamäť, reakčná rýchlosť a potenciálne aj motivácia. To všetko pomáha pri športoch i pri intenzívnych tréningoch kulturistov.

Podpora energie – kofeín je stimulantom centrálneho nervového systému, čo sa prejaví aj pocitom väčšej energie. Vedci zistili, že športovci, ktorí užívali kofeín, prišli k vyčerpaniu významne neskôr, ako bez neho – rozdiel bol zhruba 12 percent.

Podpora vytrvalosti – kofeín pomáha k zlepšeniu vytrvalosti v aeróbnych i anaeróbnych tréningoch. Odďaľuje únavu svalov a zlepšuje ich kontrakcie, vďaka čomu vydržia byť stimulované dlhšie a tvrdšie. Efektívnejšie sa tuky využívajú ako zdroj energie a zvýšený adrenalín vedie k lepšiemu toku krvi.

Podpora spaľovania tukov – čím lepšia bude kompozícia vášho tela, tým menej obmedzení môžete mať vo svojom športe. Kofeín pritom podporuje spaľovanie tukov zrýchlením metabolizmu a zefektívnením oxidácie tukov.

Obmedzenie svalovej bolesti – u kofeínu sa preukázalo, že má schopnosť znížiť prejavy svalovej bolesti počas a po cvičení. Je to preto, lebo blokuje vplyv adenozínu, ktorý spôsobuje zápaly a bolesť. Vďaka tejto vlastnosti dokážete cvičiť tvrdšie a dlhšie.

Nadmerný príjem kofeínu však môže vyvolať aj vedľajšie príznaky, ako sú zrýchlený krvný tep, zvýšený krvný tlak a zmeny nálad. Môže viesť aj k nespavosti, dehydratácii a tráviacim problémom. Preto ho treba užívať s mierou a zohľadniť svoju individuálnu citlivosť naň.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist