InstagramFacebookYoutube
Tréning

Udržujte si silu celý život: Týchto 5 cvikov, by mal robiť každý

18. 3. 2024
Udržujte si silu celý život: Týchto 5 cvikov, by mal robiť každý
Nepotrebujete nič zložité na to, aby ste si udržali silu počas celého svojho života. Stačí vsadiť na päť základných a overených cvikov, ktoré sa o to postarajú.

Existuje hromada rôznych cvikov, ktoré zaťažujú rôzne svaly rôznymi spôsobmi. Najlepšie sú tie, ktoré dokážu zaťažiť viac svalov naraz. Ak nimi pokryjete ťahový i tlakový pohyb, hornú, strednú i dolnú časť tela, nič viac nepotrebujete. A presne to spĺňa kombinácia nasledujúcich piatich cvikov, ktoré prinesú výsledky bez ohľadu na pohlavie a vek:

Drepy – či už pri nich využijete činku alebo len váhu vlastného tela, posilnia vám dolné končatiny, ktorých význam na celkovú silu tela mnoho ľudí podceňuje. Ich správne vykonávanie pritom zlepšuje mobilitu kĺbov. Ich cvičenie tak uľahčuje každodenný pohyb a bonusom je, že páli významné množstvo kalórií, takže prispieva ku kontrole zdravej hmotnosti.

Článok pokračuje pod reklamou


Mŕtvy ťah – tento pohyb sa využíva dosť často v bežnom živote, keď niečo dvíhame zo zeme. Ide teda o cvik, ktorý buduje aj funkčnú silu. Oboznámenie sa s jeho správnou technickou znižuje riziko zranenia priamo u neho, ale aj buduje pohybový vzorec, ktorý môžeme využiť aj v bežnom živote a tým pádom obmedziť riziko zranenia. Silu buduje v rámci celého tela.

Kľuky – kľuky v korektnej technike budujú silu hrudníka, tricepsov a ramien. Podporujú však aj silu stredu tela. Plusom je, že budujú vršok tela tak, že pri ich pravidelnom a dlhodobom cvičení budete vyzerať krajšie bez trička.

Zhyby – ide o jeden z najefektívnejších cvikov pre hornú časť tela. Je pre vás dôležité, aby ste boli schopní udržať vo vise svoje telo a pritiahnuť sa hore. Tento cvik sa spočiatku môže zdať ťažký, ale s pomocou asistencie tréningového partnera alebo odporovej gumy sa dá zľahčiť. Skomplikovať sa zase dá dodatočnou záťažou.

Príťahy v predklone – ak budete pravidelne cvičiť kľuky, tak by ste mali v rovnakej miere cvičiť aj príťahy v predklone, ktoré precvičia strednú časť a spodok chrbtice, čím pomôžu k lepšiemu držaniu tela a lepšiemu balansu pri jeho posilňovaní.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist