InstagramFacebookYoutube
Tréning

Chôdza dozadu môže byť nápomocná. Ako sa jej venovať bezpečne?

1. 4. 2024
Chôdza dozadu môže byť nápomocná. Ako sa jej venovať bezpečne?
Niektorí ľudia sa na bežeckom páse odvážia chodiť dozadu. Mnohí na nich pozerajú z úžasom, no nemal by to byť dôvod na rozpaky. Tento menej tradičný spôsob pohybu totiž môže mať svoje prínosy. Aj preto sa zvykne využívať pri rehabilitáciách z niektorých zranení.

V zámorí sa začal rozširovať trend chôdza dozadu a jeho zástancovia tvrdia, že je to skvelý nástroj na zníženie bolesti kolien a obmedzovanie slabého držania tela. Korin Millerová z Health.com sa preto pozrela na túto problematiku podrobnejšie.

Má chôdza dozadu skutočne svoje prínosy?

Jedným z primárnych prínosov chôdze dozadu je zlepšovanie balansu, ktorého tréning je dôležitý pre redukciu pádov. Trochu sa vám pozmení ťažisko, vďaka čomu sa telo bude musieť vyrovnávať s novou formou nestability. Aj preto sa využíva pri rehabilitáciách u ľudí s Parkinsonovou chorobou či po mŕtvici.

Článok pokračuje pod reklamou


Keďže sa pri tomto pohybe stimulujú iné svaly, ako pri pohybe dopredu, pomáha to zlepšovať aj celkovú silu spodnej časti tela a znižovať riziko poranení. Taktiež môže pomôcť ľuďom, ktorých trápia problémy s kolenami, akým je aj tzv. „bežecké koleno“. Práve ľudia, ktorí pravidelne behávajú, by sa mali venovať chôdzi dozadu, pretože zlepšuje funkciu kolien a predlžuje svaly, ktoré majú práve bežci typicky stuhnuté – lýtka a bedrový ohýbač. Spevňuje aj sedacia svaly.

Ako sa venovať chôdzi dozadu na bežeckom páse bezpečne?

Teoreticky môžete chodiť dozadu kdekoľvek, ale najlepšou voľbou môže byť chôdza dozadu na bežeckom páse, na ktorom máte možnosť obmedziť riziko zakopnutia a spadnutia. Aj na ňom však treba dávať pozor.

Vždy začnite s pomalou rýchlosťou, aby ste si zvykli na dané tempo a potom ju pomaly zvýšte. Ak máte pocit, že by ste každú chvíľu mohli prevrátiť, je čas rýchlosť znížiť. Samozrejmosťou by malo byť držanie sa madiel a koncentrovanie sa len na chôdzu. Nemali by ste sledovať televíziu a dokonca ani počúvať hudbu – aspoň, kým si poriadne na chôdzu dozadu nezvyknete.

Ak máte problémy s balansom, tak sa odporúča mať po svojom boku niekoho, kto bude na vás dohliadať a v prípade núdze zasiahne. A ak by vás lákalo meniť sklon pásu, uistite sa najskôr, že už ste majstrom v chôdzi dozadu na rovinke. Tiež to nepreháňajte s časom. Stačí sa jej venovať pár minút.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist