Biela múka sa radí medzi „biele jedy“, kde nájdeme aj soľ, cukor a niektoré mliečne výrobky. Ide o kyselinotvorné látky, ktoré na organizmus vplývajú nepriaznivo a dokonca vedú k oslabeniu imunity a únave. Nevhodné pre človeka sú z týchto dôvodov:
1. NEDOSTATOK ŽIVÍN - v prvom rade treba spomenúť, že biele pečivo je vyrobené zo spracovaných zŕn, ktoré tak prichádzajú o svoju výživovú hodnotu. Pri spracovaní sa stráca vláknina, vitamíny a minerály. Pri procese síce dochádza k umelému obohacovaniu o tieto látky, ale telom sú veľmi alebo absorbované.
2. FARBENIE - pri spracovaní zŕn dochádza k strate ich farby a taká pekná biela sa dosiahne jednoducho – umelými farbivami.
3. OCHUCOVADLÁ - okrem farbív sa však pri spracovaní využívajú aj ochucovadlá. Vo veľkej miere je pridávaný biely cukor a soľ.
4. ALERGIA - pečivo môže spôsobovať aj alergiu, pretože obsahuje lepok, ktorý stimuluje uvoľňovanie histamínu. A ten pri vyššej úrovni môže spôsobiť alergickú reakciu. Tá je sprevádzaná aj zápalovým procesom.
5. KOMPLIKOVANÉ TRÁVENIE - keďže takéto pečivo obsahuje lepok, je veľmi ťažké ho stráviť, hlavne ak je zo pšenice. Dokonca sa hovorí o tom, že napríklad pšeničné cestoviny telo trávi niekoľko týždňov.
6. KYSELINA - zrná sú veľmi kyslé, predovšetkým pšenica, ktorú nasleduj raž, ovos a jačmeň. Keď sú zrná spracovávané, stávajú sa ešte výraznejšie kyslejšie. A keď je váš organizmus prekyslený, vytvára to prostredie vhodné pre baktérie, kvasinky a plesne.
7. HLIENY - pri konzumácií takýchto potravín sa nemôžete čudovať, že vás zahlieňujú. Je to prirodzená odpoveď tela na kyseliny. Ak by sa netvoril, tie by poškodili bunky, tkanivá a orgány. Jeho tvorba však so sebou nesie aj riziko horšieho trávenia, problémom s nosom či pľúcami. Zabraňujú dokonca odchodu toxínov z tela.
8. ŠKODLIVÁ MIKROFLÓRA - všetky skladované zrná začínajú do troch mesiacov kvasiť a obsahujú škodlivé mykotoxíny a mikroformy, ktoré pôsobia na telo nepriaznivo a ochudobňujú telo o živiny, čo sa prejavuje aj únavou.
9. TOXICITA - biele pečivo tiež obsahuje toxické látky, ktoré sú škodlivé pre naše telo z dlhodobého hľadiska. Ide napríklad o bróm alebo oxid uhličitý.
10. HYPERGLYKÉMIA - spracované zrná ž nie sú zdrojom komplexných sacharidov a preto je biele pečivo (na rozdiel od celozrnného) radené k rýchlym sacharidom, ktoré spôsobujú hyperglykémiu. Tá môže viesť až k cukrovke. A preto aj pomáha k priberaniu a vzniku únavy.
Teraz už poznáte desať dôvodov, prečo je pre vás biele pečivo zlé. Tieto faktory sa zapríčiňujú o to, že je nepriaznivé pre pečeň, obličky, srdce, tráviacu sústavu, kosti a zuby, imunitný systém, spôsobujú únavu, alergiu, obezitu, vysoký tlak, hlieny, hlad či hyperkativitu.
Letný režim, pôvodne z 21.03.2014.
Čítať ďalší článok:
Dámy, ten správny čas na nákup je teraz! Lyžiarske bundy a bundy pre deti za zlomkové ceny! Zdieľať na Facebooku