InstagramFacebookYoutube
Suplementy

Päť najväčších dôvodov, prečo užívať kreatín

21. septembra 2016
Päť najväčších dôvodov, prečo užívať kreatín
Kreatín je populárny suplement pre vzpieračov, kulturistov, ale aj športovcov a ľudí, ktorý radi cvičia a vidia prírastky na výkonnosti, sile a svalovej hmote. Je to jeden z najefektívnejších a pritom najdostupnejších doplnkov výživy.



Veľa spoločností produkuje nové druhy kreatínu s peknými obalmi, odvážnymi tvrdeniami a vyššími cenami. V skutočnosti však ide len o spôsob, ako zarobiť viac peňazí. Podstatou je, že aj ten základný kreatín - monohydrát - je efektívny a má niekoľko preukázaných prospešných účinkov.

Článok pokračuje pod reklamou


Tých päť najdôležitejších dôvodov, prečo by ste po ňom mali siahnuť, je týchto:

1. Zlepšuje výkonnosť
Kreatín je populárny aj preto, že aj keď vám nejde o svaly, dokáže vám dodať energiu. Kým kulturisti a vzpierači využijú túto energiu na viac opakovaní, športovcom pomáha tiež trénovať dlhšie a tvrdšie. Podporuje anaeróbnu kapacitu u športov, kde je výbušný rýchly výkon dôležitý – šprinty, basketbal, hokej, futbal.

2. Podporuje rast sily
Jednou z dvoch najpopulárnejších vlastností tohto doplnku výživy je, že zvyšuje silu. Je to síce nepatrná, no pozorovateľná zmena. Aj vy spozorujete, že vďaka nemu dokážete urobiť vo pri cvičení o jedno opakovanie viac ako zvyčajne.

3. Stimuluje svalový rast
Druhou z dvoch kľúčových vlastností je stimulácia rastu svalovej hmoty. Deje sa to dvoma spôsobmi. Ten prvý vám objemy zväčší rýchlo a výrazne vďaka tomu, že kreatín na seba v svalových bunkách naviaže vodu, vďaka čomu sa zväčšia. Toto môže byť skôr psychologický impulz. Druhý spôsob prináša trvalé výsledky vďaka zvýšenej produkcii proteínov a ich efektívnejšom využívaní.

4. Skracuje dobu regenerácie
Mnoho športovcov vie, že regenerácia je rovnako dôležitá ako čas trávený v posilňovni. A práve kreatín pomáha urýchľovať dobu zotavenia po náročnom tréningu. To vám umožní trénovať tvrdšie a dosahovať rýchlejšie výsledky.

5. Zrýchľuje metabolizmus
Vedci prišli aj na to, že pri užívaní kreatínu sa zmenšuje objem tukových zásob v tele. Tie sa rýchlejšie spaľujú preto, že kreatín vplýva na zrýchlenie pokojového metabolizmu. Spolu s vyšší výkonom a vyššou výdržou pri cvičení to teda chudnutie podporí dvojnásobne.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist