InstagramFacebookYoutube
Suplementy

Redukujte zápaly s týmito doplnkami výživy

16. novembra 2016
Redukujte zápaly s týmito doplnkami výživy
Chronické zápaly vedú k množstvu zdravotných komplikácií. Existujú jedlá, ktoré pomáhajú zápalové procesy redukovať, no existujú aj efektívne nástroje v podobe doplnkov výživy, ktoré by ste mohli skúsiť.

Krátkodobý zápal je prirodzený proces, ktorý je dôležitý pri liečení z chorôb a zotavovaní zo zranení. Ak sa však vyskytuje v tele dlhodobo, môže spôsobiť choroby, ako sú obezita, cukrovka, artritída či dokonca rakovina.

Preto experti odporúčajú konzumovať jedlá, ako sú čučoriedky, černica, maliny, ryby, tmavá listová zelenina, rajčiny, kakao či zelený čaj, ktoré zápalové procesy redukujú. Pozitívny vplyv majú však aj tieto štyri suplementy:

Článok pokračuje pod reklamou


1. ALA (kyselina alfa lipoová)
Kyselina alfa lipoová je mastná kyseliny, ktorú produkuje telo a ktorá zohráva dôležitú úlohu v metabolizme a produkcii energie. Funguje ako antioxidant a dokáže chrániť bunky pred poškodeniami a zápalmi. Okrem toho znižuje inzulínovú rezistenciu a zlepšuje inzulínovú senzitivitu. Aby ste čerpali jej pozitívne účinky zmaximalizovali, užívajte 400 až 500 mg denne.

2. Kurkumin
Extrakt s Kurkumy ovplyvňuje činnosť srdca, hladinu cholesterolu a chráni bunky pred starnutím. Posilňuje imunitu a má pozitívne vplyvy na trávenie, hrubé črevo, pečeň, žlčník či prostatu. Pečeň, žalúdok a hrubé črevo chráni aj pred zápalovými procesmi. Denne by ste mali prijať minimálne 300 až 400 mg Kurkuminu. Optimálne je nájsť doplnok výživy, ktorý obsahuje aj piperín a bioperín, ktoré zlepšujú absorpciu.

3. Resveratrol
Resveratrol je jedným z najsilnejších antioxidantov, ktoré môžeme nájsť. Obsahujú ho druhy ovocia sfarbené do fialova (známy predovšetkým v spojitosti s červeným vínom), ale nájdeme ho aj vo forme suplementu. Táto látka bojuje proti voľným radikálom, a tak znižuje riziko rakoviny. Bojuje však aj proti ďalším ochoreniam, proti zápalom i inzulínovej rezistencii.

4. Zázvor
Zázvor je podceňovaným jedlom, ktoré dokáže podporiť zdravie človeka a bojovať proti chorobám. Aj výťažok z neho má pozitívne účinky, medzi ktoré sa radí aj boj proti zápalom. Zlepšuje však aj úroveň anabolických hormónov, ktoré podporujú rast sily a svalov. Vďačiť za to môžeme najmä dvom látkam v ňom obsiahnutých – gingerolu a zingeronu. Denne treba prijať asi 1 000 mg výťažku.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist