InstagramFacebookYoutube
Tréning

10 chýb, pre ktoré máte behanie radi čoraz menej a menej

30. januára 2017
10 chýb, pre ktoré máte behanie radi čoraz menej a menej
Ak sa venujete behaniu, ale čoraz menej ho máte v obľube a neviete z nôh striasť tú ťažobu, možno robíte niekoľko zásadných chýb. My vám pomôžeme tieto zlozvyky napraviť.

Či už sa behaniu venujete dlhšie alebo ešte len začínate, je dôležité trochu sa nad ním aj zamyslieť a nezačať rovno bez rozmyslu behať. Treba si dať pozor, aby ste nerobili nasledujúcich desať chýb:

1. Nezahrievate sa - základná chyba amatérskych bežcov – chýbajúca rozcvička. Rozcvička a ľahký beh v úvode spôsobia, že sa vám počas zvyšku tréningu bude behať ľahšie a nebudete riskovať zranenie.

Článok pokračuje pod reklamou


2. Nevenujete čas vychladnutiu - ďalšom podobnou chabou je, že po dobehnutí do cieľa končíte. Čas by ste mali však venovať vydýchaniu a strečingu. Znížite tak svalovú bolesť a zvýšite svoju pružnosť.

3. Nesledujete svoju techniku - beh je prirodzená schopnosť ľudí, no ak chcete behávať rýchlejšie, dlhšie a efektívnejšie, musíte dbať aj na techniku vášho behania. Základom je – ramená uvoľnené dole, hlava hore s pohľadom vpred, ruky nekrížiť pred hrudníkom.

4. Vaše kroky sú príliš dlhé - na prvý pohľad sa to môže zdať ako dobrá vec, ale zvyk dlhých krokov vás skôr unaví a viac zaťažuje vaše kolená.

5. Nestravujete sa vhodne - ak idete na dlhší beh, bude lepšie, ak sa pred ním najete. Dve hodiny pred behom by ste si mali dať veľké jedlo, prípadne 30-40 minút pred behom menšie jedlo plné bielkovín a sacharidov (napr. proteínový koktail, ovsené vločky s ovocím). Netreba zabúdať na dostatok vody pred, počas i po behaní.

6. Nemáte vhodné oblečenie - základom pri behaní je mať vhodnú obuv. Následne sa treba zamerať aj na oblečenie, ktoré vás pri behaní neobmedzuje svojou tesnosťou, prílišnou voľnosťou, prípadne udržiavaním potu. Budete prekvapení, akí rozdiel urobí špecializované bežecké oblečenie.

7. Nemeníte svoje cesty - rovnaký čas, rovnaká trasa = nuda. Ak nebudete meniť svoje trasy, nie len, že vás bude behávanie časom ubíjať, ale nebudete sa ani zlepšovať.

8. Nemáte dostatočnú výzvu - ak chcete byť lepším bežcom, musíte si dávať ciele a výzvy. Musíte behávať ďalej, rýchlejšie či skúsiť intervalové behy.

9. Tlačíte na seba až príliš - na jednu stranu je výzva dobrá, no nemôžete to ani príliš preháňať. Pokroky musíte robiť pozvoľna a nie zhurta. Tým môžete ľahšie „vyhorieť“, prípadne sa zraniť.

10. Nie ste konštantní - nebude to ľahšie a nebudete sa cítiť lepšie, pokiaľ sa behávaniu nebudete venovať pravidelne na konštantnej báze. Stačí pritom behať tak trikrát týždenne.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist