InstagramFacebookYoutube
Suplementy

Poznáte odlišné druhy mliečnych proteínov?

29. marca 2017
Poznáte odlišné druhy mliečnych proteínov?
Pokiaľ ide o proteíny u kulturistov a športovcov, najpopulárnejšie sú jednoznačne tie vyrobené z mliečnej bielkoviny. Sú cenovo dostupné a efektívne podporia proces zotavovania, prípadne rastu či udržiavania svalovej hmoty. Sú dostupné vo viacerých druhoch.

Z mlieka sa získavajú aj aminokyseliny, z ktorých sa tiež vyrábajú suplementy, ale my sa dnes zameriame na druhy mliečnych proteínov, o ktorých už budete poznať to najpodstatnejšie. Prím budú hrať formy srvátkového proteínu a na záver príde aj kazeínový.

Srvátkový proteínový koncentrát (35-89% obsah bielkovín)
Srvátka tvorí asi 20 % mliečnej bielkoviny a vo všeobecnosti sa trávi rýchlo. Koncentrát je jeden z najčastejších druhov srvátkových proteínov a na svoje účinky je cenovo pomerne výhodný . Využíva sa najmä po tréningoch a po zobudení, pretože sa bielkoviny strávia veľmi rýchlo. Začínajú sa vstrebávať asi po hodine.

Článok pokračuje pod reklamou


Srvátkový proteínový izolát (85-95% obsah bielkovín)
Izolát sa hodí na rovnaké účely ako koncentrát, ale je vhodný aj pre osoby s intoleranciou laktózy. Viac sa využije aj pri chudnutí, pretože vám dáva väčšiu kontrolu nad príjmom tukov a sacharidov. Izolát je o čosi lepšou alternatívou od koncentrátu, pretože sú v ňom bielkoviny lepšie zastúpene na úkor spomínaných tukov a sacharidov. Je však aj drahší.

Srvátkový proteínový hydrolyzát (85-95% obsah bielkovín)
Ak potrebujete rýchlosť absorpcie bielkovín ešte zvýšiť, potom prichádza na rad proteínový hydrolyzát, ktorý sa trávi podstatne rýchlejšie ako koncentráty i izoláty – začína sa tráviť už do polhodiny od užitia. Je to preto, že sú v ňom proteíny enzymaticky rozštiepené na jednoduchšie jednotky, ktorými sú peptidy. Obsahuje minimum sacharidov, tukov i laktózy. Najlepší čas na užívanie? Po tréningu. Nevýhoda? Je drahší a obvykle má horšiu chuť.

Kazeínový proteín
Kazeín tvorí väčšinu mliečnej bielkoviny. Trávi sa pomaly, pretože v žalúdku vytvára akýsi „gél“. Práve na tejto bielkoviny boli založené prvé doplnky výživy. Srvátka bola neskôr povýšená ako nadradená a kazeínové proteíny sa začali viac využívať ako nočné pred spaním. Práve vtedy majú najväčší význam práve pre svoju pomalú absorpciu, ktorá trvá aj viac ako päť hodín. Z rovnakého dôvodu sa nehodí po tréningu alebo hneď ráno. Dá sa tiež využiť ako náhrada jedál.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist