InstagramFacebookYoutube
Tréning

Môžete robiť vysoko intenzívny intervalový tréning každý deň?

10. apríla 2017
Môžete robiť vysoko intenzívny intervalový tréning každý deň?
Viac je lepšie, či nie? Mnoho ľudí sa tým riadi, ale v skutočnosti to neplatí v každej situácii. Vysoko intenzívny intervalový tréning to tiež popiera – trávite jeho cvičením menej času, ale získate z neho lepšie výsledky.

Aj tu sa však situácia môže zamotať a niekoho môže napadnúť myšlienka – keď sú tri jednotky HIIT tréningu do týždňa dobré, nebolo by ešte lepšie absolvovať ich päť či šesť? Budete v lepšej kondícii a schudnete rýchlejšie, ak ich množstvo zvýšite?

Nadšenie vám zvýši, keď si uvedomíte, že sa po týchto tréningoch vlastne cítite dobre a rastie vám aj sebadôvera z toho, keď vidíte tie výsledky. Možno vás napadne vražedná otázka – čo takto venovať sa takémuto tréningu každodenne?

Článok pokračuje pod reklamou


Nie tak zhurta. Toto nadšenie nie je zlé, ale môže vás naviesť na zlé chodníčky. Aj príliš veľa dobrého škodí a platí to aj v tomto prípade. Otázka sa teda zodpovedá jednoducho – zabudnite na každodenný HIIT tréning.

Vaše telo potrebuje najmä po vysoko intenzívnom intervalovom cvičení aspoň jeden deň na zotavenie, aby mohlo fungovať dobre v ďalšom tréningu a aby ste výkonnostne napredovali. Vylučuje to teda aj päť či šesť tréningov týždenne. Potvrdzuje to samotná veda.

Vaše svaly totiž rastú a zosilňujú medzi tréningami, práve počas obdobia oddychu. Pri preťažení totiž dochádza k mikro poškodeniam svalových vlákien, ktoré sa musia napraviť. A je jedno, či ide o klasický vzpieračsky tréning alebo HIIT.

Na druhú stranu, neznamená to, že počas voľných dní nemôžete cvičiť alebo športovať. Dôležité však je len to, aby ste znova nezaťažovali svaly, ktoré ste deň predtým trénovali.

Možno vám teraz napadlo, či by sa teda nemohlo rozdeliť vysoko intervalové cvičenie na rôzne partie. Technicky áno, ale nebolo by to dobré. Oddýchnuť si potrebuje aj nervový systém.

A vôbec, pri takomto štýle cvičenia to nie je ani nutné. Skutočne dobré pri cvičení HIIT je, aby ste ho cvičili pravidelne, aj keď iba dva- či trikrát do týždňa. Po pár týždňoch uvidíte želané plody vášho úsilia.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist